Värmevallningar kan orsaka kraftiga svettanfall. De upplevs som en stigande våg från bröstet, som sköljer över en. Det är värmen som utlöser rodnaden och svettningen. Närmare 50 % av alla kvinnor i klimakteriet drabbas av vallningar.

  • Hormonella rubbningar
  • Synlig svettning
  • Så blir du hjälpt

Anledningen är de hormonella förändringarna i kroppen. Det är framför allt östrogennivåerna som förändras, men även aktiviteten av signalsubstanserna noradrenalin och serotonin. Det medför en obalans i termostaten, i den del av hjärnan som kallas hypothalamus. Kroppstemperaturen kan plötsligt, utan förvarning, växla och medföra vågor av värme. Dessa kallas också för flushing.

Så uttrycker sig ansiktssvetten

Svettning till följd av en vallning syns i ansiktet. Svetten kan bli så kraftig att det bildas droppar som rinner ner från pannan och kinderna. Hos en del hinner håret bli genomvått. Svettningen kan vara i någon minut upp till en hel timme. Hur ofta man drabbas av vallningar är också individuellt. Allt från en gång i timmen, en gång i veckan till enstaka gånger under klimakterieperioden.

Svettdroppar som rinner ner i ögonen svider. Glasögonen immar igen. Handduk och ombyten tas alltid med. Att leva med vallningar påverkar livet, planeringen och utsikten. Många ser inte fram emot middagar och aktiviteter som förr.

Faktorer som kan lindra besvären

Fysisk aktivitet kan lindra vallningarna och nedstämdhet. Därför är det viktigt att röra på sig. Rökning förvärrar besvären med ökad svettning. Likaså långvarig passiv rökning. Se därför till att din partner (eller annan familjemedlem) går ut och röker. Alkohol kan också förvärra vallningarna. Socialstyrelsen rekommenderar därför alla kvinnor i klimakteriet att hålla nere på alkoholkonsumtionen.

Medicinsk behandling

Svettkliniken erbjuder medicinsk behandling. Svettningen kan upphöra med hjälp av ett (eller två) läkemedel som injiceras i huden. Specialistsjuksköterskor ger dessa injektioner under lokalbedövning, eller med kraftig smärtlindring. Behandlingen blir därmed uthärdlig och resultatet obeskrivligt. Svettningen kommer nästan upphöra helt i det behandlade området, under den tid som läkemedlet verkar. Du kan fortfarande känna Dig varm när du får en vallning, men svetten kommer inte bryta ut.