Vi på Svettkliniken Stockholm får ofta frågan om det finns någon tablett mot svettning. Svaret är både ja och nej. Det finns inga tabletter som är framtagna för hyperhidros, överdriven svettning. Vårdcentraler och sjukhus skriver ibland ut antikolinergika. Ett läkemedel som är till mot bland annat inkontinens. Den främsta biverkningen av tabletten är att man blir torr på hela kroppen, och det är just biverkningen man vill åt.

  • Fördelar och nackdelar
  • Verkningsmekanism
  • Alternativ

Nackdelar med tablettbehandling

En tablett verkar i några timmar. Därefter måste en ny tablett tas. Det är lätt att hamna i ett beroende, för vem vill inte vara svettfri? Äter man tabletten regelbundet risker man dock att utvecklas demens tidigare i livet. Förutom minnet påverkas även tanke- och inlärningsförmågan. Svettkliniken Stockholm är därför restriktiva i att skriva ut tabletten. Tabletten gör Dig inte bara torr på utsidan. Slemhinnorna i munnen och ögonen blir också torra, vilket ökar risken för karies och tandlossning. Kontaktlinser kan börja skava när ögonen blir torra. En del drabbas av eksem.

Fördelar med tablettbehandling

Fördelen med antikolinergika är att tabletterna kan förlänga effekten av en injektionsbehandling med läkemedel i huden. När effekten av injektionerna börjar avta, kan en tablett om dagen hjälpa personen att förbli torr. Generell hyperhidros på stora delar av kroppen kan vara svår att behandla med injektioner. Det går inte att spruta in läkemedel i huden överallt. Man har en maxdos och ett begränsat antal sprutor att förhålla sig till. Nattliga svettningar kan också behandlas med en tablett innan sänggående. Då slipper man vakna upp blöt och kall.

En lokal behandling med sprutor är alltid bättre än en systembehandling där hela kroppen och alla organ påverkas

Innan man väljer tabletter som alternativ bör man läsa på om biverkningarna. Det bästa är att prova en tablett på en dag när man är ledig. En del personer får inga biverkningar alls och bra resultat. Andra får svåra biverkningar och ingen märkbar effekt av tabletten. Får man ont i magen eller blir så torr i munnen att det blir svårt att prata, bör man inte fortsätta ta tabletterna. Den skonsammaste behandlingen för kroppen görs lokalt med injektioner. Läs mer om lokalbehandlingen här.