Få bort svettningen på bröstet och ryggen

 

Kraftig svettning på bröstet och ryggen kan ha en negativ inverkan på yrkesutövningen, begränsa Dig i karriären samt i sociala aktiviteter utanför jobbet. En del undviker träning på gym eller andra offentliga platser på grund av svettningen. Andra undviker vintersporter då svettningen kyler ner dem mer än nödvändigt.

Det finns en snabb och effektiv läkemedelsbehandling mot svettning på bröstet och ryggen. Vi på Svettkliniken Stockholm utför denna behandling. Med injektioner i huden försvinner svettningen i det närmaste helt inom 1-2 veckor. Du har därefter god effekt av behandlingen i flera månader. Är Du intresserad? Boka tid för en kostnadsfri läkarkonsultation. 

Orsaker till bröst- och ryggsvett

Svettning är en naturlig kroppsfunktion som behövs för att undvika överhettning. Svettkörtlar finns över nästan hela kroppen, men är som mest aktiva under och mellan bysten/bröstmusklerna och utmed ryggraden. Olika stimuli exempelvis värme, fysisk aktivitet och känslor som nervositet, oro och upphetsning kan leda till ökad svettning. Signaler från nervsystemet skickas då ut till svettkörtlarna för att aktivera dem. En ökad frisättning av transmittorsubstanser (som dessa signaler kallas) leder till en ökad svettproduktion. Orsaken till hyperhidros är inte känd. Svettningen på bröstet och ryggen kan vara ärftlig. Om svettningen uppkommit plötsligt och senare i livet, kan den bero på pågående medicinering (en biverkning av medicinen) eller sköldkörtelsjukdom. Närmare utredning bör då göras av Din husläkare. 80 % av de som gjorde en sympatektomi på 80-talet, 90-talet och början av 2000-talet drabbades av kompensatorisk svettning på främst bröst och rygg. Den kompensatoriska svettningen uppkom cirka ett halvår efter operationen. För många blev den kompensatoriska svettningen större och värre än svettningen de ursprungligen hade. Under en sympatektomi utförs en resektion av nervus sympaticus eller ganglion (nervknutar) som orsakar handsvett, ansiktssvett eller rodnad i ansiktet. Operationen är idag förbjuden i Sverige. Om Du lider av kompensatorisk svettning på bröstet eller ryggen till följd av operationen kan vi på Svettkliniken Stockholm hjälpa Dig bli fri från den.

Besvär av svettning på bröst och rygg

Att svettas mycket på bröstet eller ryggen innebär planering. Det gäller att vara ute i god tid för att aldrig behöva springa till bussen eller tunnelbanan, då ansträngningen stimulerar och sätter igång svettningen. Vidare gäller det att ha med sig extra ombyten. Ett linne eller en t-shirt under skjortan som kan bytas när svettningen bryter ut. För många innebär det här begränsningar i arbetslivet. Likaså begränsar det medverkningen i sociala aktiviteter och tillställningar med finare klädsel. Svettningen kan ha allvarliga psykosociala konsekvenser och reducera livskvaliteten. Med behandling mot hyperhidros kan Du få ett mer avslappnat och utåtriktat liv.

Behandling mot svettning på bröst och rygg

Förstahandsvalet mot svettning på bröst och rygg är lokalbehandling med aluminiumklorid. Krämer och spray som innehåller aluminiumklorid finns att köpa receptfritt på Apoteket. Om produkten inte hjälper eller ger biverkningar som kraftig torrhet, en brännande och hettande känsla, rodnad eller eksem bör en injektionsbehandling göras. Medicinen sätter en blockad på nervändorna, så att transmittorsubstansen acetylkolin inte kan stimulera svettkörtlarna till produktion. Svettningen reduceras kraftigt eller upphör helt inom 1-2 veckor. Hur länge effekten håller beror på Ditt immunförsvar, dvs hur snabbt immunförsvaret bryter ned blockaden. Det tar allt från 3-12 månader. Du är med andra ord svettfri under flera månader. Därefter får en ny behandling mot svettningen genomföras.

Innan svettbehandlingen

En läkarkonsultation ska alltid göras hos oss innan Du gör din första behandling. På konsultationen går läkaren igenom hur behandlingen går till, vilken bedövning eller smärtlindring som passa Dig bäst, eventuella biverkningar och förväntad effekt. Vidare går läkaren igenom Din sjukdomshistoria för att utreda att inga kontraindikationer för behandling föreligger. Läkemedlen som injiceras i huden skrivs ut på recept och hämtas ut på Apoteket innan behandlingen.

Under svettbehandlingen

Under hyperhidrosbehandlingen ges mikroinjektioner av två sorters läkemedel i huden. Injektionerna ges lokalt i huden med tunna kanyler. På bröstet svettas de flesta mest mellan och under brösten. En del män svettas över bröstmusklerna. Andra svettas enda ner till naveln eller byxlinningen. På ryggen svettas de flesta mest längs ryggraden. Svettkörtlarna sitter djupare där, och injektionerna ges längre ned för att uppnå ett gott resultat. Utbredningen ser olika ut även på ryggen. En del svettas mycket över axlar och skuldror, medan andra svettas mer utmed långsidorna eller i ländryggen (över svanken). Behandlingen utformas efter Dina svettningar och behov. Det är därför bra om Du noterar svettmönstret på tröjan, så att Du kan återberätta hur Du svettas för oss på behandlingsdagen. Behandlingen tar ca 15-25 min beroende på hur stort område som ska behandlas.

Efter svettbehandlingen

Samma dag som svettbehandlingen utförs är det bra att undvika aktiviteter som kan skapa rodnad, till exempel träning, sauna och varma bad. Undvik också massage över det behandlade området. På så sätt sprider sig inte läkemedlen för mycket i huden. Huden kan bli något torr i ett par veckor efter hyperhidrosbehandlingen. Du kan då använda mjukgörande ansiktskräm. Om Du får opioider (narkotikaklassade preparat) eller narkos under behandlingen får Du inte köra bil, motorcykel, eller andra motordrivna fordon efteråt. Du bör inte heller skriva under viktiga avtal i tjänst eller privat. Om Du får lokalbedövning kan Du både köra bil och skriva under viktiga beslut efter din behandling.

Biverkningar av svettbehandling på bröst och rygg

Om Du drabbas av biverkningar är de oftast lokala och alltid övergående. Blåmärken, rodnad och små svullnader kan uppkomma. Dessa försvinner efter en vecka. Tidigare fanns möjligheten att behandla både bröstet och ryggen i den landstingsbedrivna vården, bland annat på Akademiska sjukhuset. Behandling kunde också fås kostnadsfritt utomlands på kliniker i Köpenhamn och Oslo. Försäkringskassan finansierar inte längre utlandsvården för hyperhidrospatienter med besvär från bröst och rygg. Du kan inte heller få hjälp inom Landstinget för överdriven svettning på andra områden än händer och armhålor.