Svettas du mycket i ljumskarna och underlivet? – Så behandlar vi ljumsksvett och rumpsvett

Att svettas mycket i ljumskarna och underlivet kan påverka livet negativt. Överdriven rumpsvett och ljumsksvett kan begränsa vardagen, särskilt vid umgänge och närkontakt med andra.

Det finns en snabb och effektiv behandling mot svettning i ljumskar och underliv. Vi på Svettkliniken har lång erfarenhet av svettbehandlingar mot hyperhidros med läkemedelsinjektioner i huden. Svettningen upphör bara efter några dagar. Effekten håller sedan i 3-12 månader. Du är välkommen att boka tid för en kostnadsfri läkarkonsultation.

Orsaker till rumpsvett och ljumsksvett

Att svettas är en viktig funktion för att kroppen inte ska överhettas. Svettkörtlar finns över nästan hela kroppen, men för några är svettkörtlarna i ljumskarna, underlivet och rumpan de mest aktiva. Vid fysisk aktivitet, värme eller känslor bryter svettningen ut. Det beror på att dessa stimulin påverkar nervsystemet till att skicka ut signaler. Signalerna aktiverar svettkörtlarna till att producera svett. Personer som svettas mycket i ljumskarna, underlivet och rumpan har inte fler eller större svettkörtlar där än andra. De har däremot en ökad utsöndring av signaler från nervändorna i dessa områden.

Orsaken till hyperhidros är inte känd. Svett i underlivet uppkommer ofta i puberteten. Överdriven svettning är ofta ärftligt. Vanligt är att någon släkting också svettas mycket.

Besvär från rumpsvett och ljumsksvett

Att svettas mycket i ljumskarna och underlivet kan uppleves pinsamt. Speciellt när det ser ut som om personen kissat på sig. Byxorna är blöta kring grenen. För att undvika detta använder många trosskydd, bindor och blöjor som skydd mot svettningen. Extra plagg tas med för ombyte och valet av kläder begränsas till särskilda material, löst åtsittande modeller och mörka färger. Det här innebär sociala begränsningar. Många tackar nej till inbjudningar och tillställningar om de på förhand vet att de kommer behöva sitta ner i en skinnsoffa. Svett i rumpan ger fuktiga avtryck, och blöta fläckar syns när de reser sig upp.

Svett kan ge hudproblem som svamp i ljumskarna. Kroppspuder mot svett är oftast otillräcklig för undvika svampinfektioner och blöta fläckar. Med en behandling mot hyperhidros i underlivet slipper du oroa dig mera. Istället kan du fokusera på sådant som är viktigt eller gör dig glad.

Behandling mot rumpsvett och ljumsksvett

Förstahandsvalet mot rumpsvett och ljumsksvett är aluminiumklorid. Kräm, roll-on och spray med aluminiumklorid finns att köpa receptfritt på apoteket. Om produkten inte hjälper eller ger biverkningar bör en injektionsbehandling göras. Läkemedlet som injiceras blockerar nervändsluten så att signaler inte kan utsöndras och stimulera svettkörtlarna till produktion.

Behandlingen är effektiv och förhindrar svettningen helt eller kraftigt efter 3-7 dagar. Blockaden för svettningen håller oftast i 3-12 månader. Exakt hur länge effekten varar kan vi inte veta på förhand. Det beror på ditt immunförsvar, hur fort immunförsvaret bryter ned blockaden. När svettningen kommer tillbaka får en ny behandling genomföras.

Innan svettbehandlingen

Innan du gör din första svettbehandling ska du boka tid för en kostnadsfri läkarkonsultation. På konsultationen berättar läkaren hur behandlingen går till, hur många injektioner som uppskattningsvis behöver ges, vilken bedövning eller smärtlindring som är lämplig för dig, eventuella biverkningar och förväntat resultat.

Läkaren vill också veta om du har några sjukdomar och om du äter några mediciner för att utesluta kontraindikationer till behandlingen. För oss är det även viktigt att veta om du är allergisk mot något läkemedel.

Medicinen som injiceras i huden skrivs ut på recept. Du hämtar ut medicinen på apoteket inför behandlingen.

Under svettbehandlingen

Under behandlingen mot hyperhidros ges mikroinjektioner av läkemedel lokalt i huden. Ljumskar, insida lår, underliv, samt området mellan och under skinkorna behandlas. Innan behandlingen påbörjas får du bedövning eller smärtlindring, så att sticken inte blir så smärtsamma. Behandlingen går fort och är klar på 15-20 minuter. Svettningen avtar sedan gradvis och du märker en stor skillnad redan efter 2-3 dagar.

Efter svettbehandlingen

Under resten av dagen är det bra att undvika intensiv träning, sauna eller varma bad. Likaså massage över det behandlade området. Detta för att förhindra en spridning av molekylerna som uppstår vid värmestegring och rodnad. Om du fått smärtlindring med opioider, narkotikaklassade preparat, får du inte köra bil eller andra motordrivna fordon efter behandlingen.

Biverkningar av svettbehandling mot rumpsvett och ljumsksvett

Alla biverkningar av hyperhidrosbehandling är övergående. Det är vanligt att få små blåmärken i området där injektionerna givits. Små svullnader med rodnad kan också uppkomma. Dessa försvinner oftast inom en vecka. På Svettkliniken får endast utbildad personal med lång erfarenhet av injektionsbehandlingar i området utföra behandlingen.

Vården av hyperhidros

Förut fanns möjligheten att få kostnadsfri behandling av ljumskar och rumpa utomlands via Försäkringskassan, eller inom den landstingsdrivna vården. Varken Försäkringskassan eller Landstingen finansierar vården av hyperhidros på dessa kroppsområden idag. Därför måsyte man själv bekosta vården svettningar från ljumskar och rumpa.

Nyttig information:

1177 om överdriven svettning