Få bort svettningen i ljumskar och rumpa

Överdriven svettning i ljumskarna, liksom under och mellan skinkorna har en negativ effekt på livskvaliteten. Att svettas mycket från dessa områden är genant och begränsar vardagen, särskilt i umgänget och närkontakt med andra. Personer som svettas mycket från ljumskar och glutealregion upptas av tankar på lämpliga klädval och ombyten. Likaså av observationer på platser och stolsmaterial som det är okej att sätta sig ner på, utan att lämna fuktiga avtryck eller blöta fläckar.

Det finns en snabb och effektiv behandling mot överdriven svettning från ljumskar och rumpa. Behandlingen består av injektioner i huden som stoppar produktionen av svett. Vi på Svettkliniken Stockholm utför denna behandling. Svettningen upphör bara efter några dagar. Effekten håller sedan i sig i 3-12 månader. Du är välkommen att boka tid för en kostnadsfri läkarkonsultation. Vi hjälper Dig till ett liv fritt från blöta underkläder, byxor och kjolar.

Ljumsksvett

Orsaker till ljumsk- och rumpsvett

Att svettas är en viktig funktion för att kroppen inte ska överhettas. Svettkörtlar finns över nästan hela kroppen, men för några är svettkörtlarna i ljumskar, underliv och rumpa de mest aktiva. Vid fysisk aktivitet, värme eller känslor bryter svettningen ut. Det beror på att dessa stimulin påverkar nervsystemet till att skicka ut signaler, så kallade transmittorsubstanser. Transmittorsubstansen acetylkolin aktiverar svettkörteln till att producera svett. Personer som svettas mycket från ljumskar, underliv och rumpa har inte fler eller större svettkörtlar där än andra. De har däremot en ökad utsöndring av acetylkolin från nervändorna i dessa områden.Orsaken till hyperhidros är inte känd. Svettning i ljumskar, underliv och glutealregion uppkommer ofta i puberteten. Överdriven svettning är ofta ärftlig. Vanligt är att någon släkting också svettas mycket.

Besvär från svettning i ljumskar och rumpa

Att svettas mycket i ljumskarna, underlivet och kring skinkorna kan vara oerhört pinsamt. Speciellt när det ser ut som om personen kissat på sig. Byxorna är blöta kring grenen. För att undvika detta använder många trosskydd, bindor och till och med blöjor som skydd mot svettningen. Extra plagg tas med för ombyte och valet av kläder begränsas till särskilda material, löst åtsittande modeller och mörka färger. Det här innebär sociala begränsningar. Många tackar nej till inbjudningar och tillställningar om de på förhand vet att de kommer behöva sitta ner i en skinnsoffa. Fuktiga avtryck eller blöta fläckar syns när de reser sig upp. Yrkeslivet kan också påverkas negativt. Öppna kontorslandskap är rena pinan, speciellt när man försiktigt försöker dra upp en handduk ur väskan när ingen ser, för att täcka stolsdyna man sitter på. Med en behandling mot hyperhidros slipper Du oroa Dig mera. Istället kan Du fokusera på sådant som är viktigt eller gör Dig glad.

Behandling mot svettning i ljumskar och rumpa

Förstahandsvalet mot överdriven svettning i ljumskar och glutealregion är aluminiumklorid. Kräm, roll-on och spray med aluminiumklorid finns att köpa receptfritt på Apoteket. Om produkten inte hjälper eller ger biverkningar bör en injektionsbehandling göras. Läkemedlet som injiceras blockeras nervändsluten så att signaler inte kan utsöndras och stimulera svettkörtlarna till produktion. Behandlingen är effektiv och förhindrar svettningen helt eller kraftigt efter 3-7 dagar. Blockaden för svettningen håller i 3-12 månader. Exakt hur länge effekten varar kan vi inte svara på. Det beror på Ditt immunförsvar, hur fort immunförsvaret bryter ned blockaden. När svettningen kommer tillbaka får en ny behandling genomföras.

Innan svettbehandlingen

Innan Du gör Din första behandling ska Du boka tid för en kostnadsfri läkarkonsultation. På konsultationen berättar läkaren hur behandlingen går till, hur många injektioner som uppskattningsvis behöver ges, vilken bedövning eller smärtlindring som är lämplig för Dig, eventuella biverkningar och förväntat resultat. Läkaren vill också veta om Du har några sjukdomar och om Du äter några mediciner (ta med Dig en läkemedelslista), för att utesluta kontraindikationer till behandlingen. För oss är det även viktigt att veta om Du är allergisk mot något läkemedel eller födoämne. Medicinen som injiceras i huden skrivs ut på recept. Du hämtar ut medicinen på Apoteket inför behandlingen.

Under svettbehandlingen

Under behandlingen mot hyperhidros ges mikroinjektioner av läkemedel lokalt i huden. Ljumskar, insida lår, underliv, samt området mellan och under skinkorna behandlas. Innan behandlingen påbörjas får Du bedövning eller smärtlindring, så att sticken inte blir så smärtsamma. Behandlingen går fort och är klar på 15-20 minuter. Svettningen avtar sedan gradvis och Du märker en stor skillnad redan efter 2-3 dagar.

Efter svettbehandlingen

Under resten av dagen (efter behandlingen) är det bra att undvika intensiv träning, sauna eller varma bad. Likaså massage över det behandlade området. Detta för att förhindra en spridning av molekylerna som uppstår vid värmestegring och rodnad. Om Du fått smärtlindring med opioider, narkotikaklassade preparat, får Du inte köra bil eller andra motordrivna fordon efter behandlingen.

Biverkningar av svettbehandling i ljumskar och rumpa

Alla biverkningar av hyperhidrosbehandlingen är övergående. Det är vanligt att få små blåmärken i området där injektionerna givits. Små svullnader (bulor) med rodnad kan också uppkomma. Dessa försvinner oftast inom en vecka. Den allvarligaste biverkningen som kan uppstå glutealt är orsakad av injektioner som givits för nära ändtarmsöppningen. Muskeln kan då påverkas och bli något slapp, vilket gör det svårt att hålla gaser. På Svettkliniken Stockholm får endast utbildad personal med lång erfarenhet av injektionsbehandlingar i området utför behandlingen, så att denna biverkning inte uppstår. Biverkningen försvinner när effekten mot svettningen avtar.Förut fanns möjligheten att få kostnadsfri behandling av ljumskar och rumpa utomlands via Försäkringskassan, eller inom den landstingsbedrivna vården på Akademiska sjukhuset. Varken Försäkringskassan eller Landstingen finansierar vården av hyperhidros på dessa kroppsområden idag.