Kraftig svettning orsakar svettfläckar på kläder, golv, sittdynor, tangentbord med mera. Hur mycket man än försöker dölja sin svettning, går fläckarna inte alltid att dölja. Vita t-shirts blir gula under ärmarna. Andra färger får en mörkare nyans av vätskan.

  • Fyra personer, fyra livsöden
  • Så påverkas livet av svettning
  • En behandling, ett helt nytt liv

Fyra intervjuer

Svettkliniken har intervjuat fyra patienter med hyperhidros, överdriven svettning, från olika kroppsområden. Eva är 51 år gammal och har armsvett och bröstsvett. Hon berättar att hon klipper Wettexdukar i breda remsor och lägger dem under bh-bandet. Wettexduken suger upp en del svett. Hon måste fortfarande använda både linne och t-shirt för att inte få breda svettfläckar på framsidan av sin cardigan. T-shirten är gul under ärmarna. Det beror på att proteinet i svetten reagerar med ämnen i antiperspiranten, vilket ger en gul färg. Svetten är egentligen genomskinlig.

Dubbla kalsonger

Anton är 22 år gammal och har ljumsksvett. Han berättar att han alltid har på sig dubbla kalsonger. Det är ändå inte tillräckligt. Ibland svettas han så mycket att jeansen blir blöta. ”Sjukt pinsamt, det ser ut som jag kissat på mig. Jag kan inte sitta på en stol. När jag reser mig är stolen blöt.” Hans knep är att alltid sätta på sig en extra tröja för att kunna säga ”vad varmt det är här inne”, ta av den, knyta den runt midjan och sitta på den som underlagsskydd. Han cyklar ståendes långa sträckor för att lufta området. Annars är hela rumpan blöt när han kommer fram.

Svettfläckar på låren

Marie är 38 år gammal. Hon har lidit av handsvett så länge hon kan minnas. Som barn kladdade hon ner papper i skolan. Som vänsterhänt smetade hon dessutom ut texten hon skrev. Händerna var alltid blöta. Hon hade svårt att klättra, eftersom hon inte fick bra greppförmåga. När Marie blev äldre började handsvetten påverka hennes val av byxor. Idag använder hon bara svarta byxor. Innan hon tar någon i hand torkar hon snabbt av handflatan på låret. Om byxan hade haft en annan färg hade svettfläckar snyts. På jobbet har hon alltid näsdukar nära till hands för att torka av tangentbordet. Ibland hjälper det att gå in på toan och kyla händerna med kallt vatten.

Blöta och illaluktande skor

Mohammed är 62 år gammal. Han har lidit av fotsvett så länge han kan minnas. I sin hemstad i Irak blev han känd för att köpa flest skor i stan. På grund av sin fotsvett förstör han alla skor han använder på kort tid. De börjar dessutom lukta väldigt illa. Det Mohammed upplever jobbigast i Sverige är att alla tar av sig skorna när de kommer hem till någon, och ”ingen använder tofflor!”  Mohammed har därför isolerat sig allt mer de senaste åren. Han vill inte gå hem till någon eftersom fötterna luktar illa när han tar av sig skorna, och lämnar blöta fläckar på golvet när han går. ”Den enda gången vi tog av oss en sko i Irak var när idioten (reportern) uttalade sig på TV och vi kastade skon mot tv:n.”

Frihet i en behandling

Eva, Anton, Marie och Mohammed har den här veckan gjort sin första svettbehandling på Svettkliniken. En medicinsk behandling där läkemedel ges med injektioner i huden. Behandlingen är lokal och utförs i området där man har överdriven svettning. Vi kommer följa upp alla fyra och återkommer med ett inlägg efter påsk, om upplevelsen av att vara helt torr för första gången på många år.