Att svettas mycket kan vara oerhört besvärligt ur flera synpunkter. För det första går det inte alltid att dölja svettningen. Personer med kraftig ansiktssvett och huvudsvett nyduschade ut. Inte sällan får de höra ”Regnar det fortfarande ute?” när de kommer in. Håret är blött och svetten rinner ner från tinningarna. Handen sveper snabbt över kinden och överläppen för att torka bort svettdropparna som bildas där. Lika jobbigt kan det vara för en person med mycket handsvett. Att ta någon i hand blir ett stressmoment. Handflatan torkas snabbt på låret innan handen sträcks fram.

Hyperhidros

  • Svårt att dölja
  • Ger svettfläckar på kläder
  • Påverkar livskvaliteten

Svarta kläder en favorit

Klädvalet påverkas eftersom svettningen orsakar fläckar på kläderna. Det gäller att bära kläder som svettfläckar inte syns på. Färgglada plagg och material som silke är ett absolut no-no. En person med hyperhidros klär sig därför ofta i svart.

Sämre livskvalitet pga svettning

Överdriven svettning är klassat som en sjukdom. Det är inte normalt att svettas orimligt mycket. Diagnosen som ställs heter hyperhidros. När läkarna ställer diagnosen utgår de från den drabbades livskvalitet. Det finns flera mätinstrument (skalor) som mäter hur mycket svettningen påverkar och begränsar livet. En av dem heter DLQI, Dermatology Life Questionnaire Index.

Forskning ökar medvetenheten

Hos oss på Svettkliniken pågår flera studier. Vi forskar bland annat på hur mycket livet begränsas när man har hyperhidros. I juni 2019 besvarade 1700 personer med besvärande svettning frågeformuläret DLQI. På en skala från 1 till 30 hade genomsnittspersonen en score på 18. Det pekar på en mycket stor påverkan på livskvaliteten. Kommentarerna kring det egna resultatet flödade in. Många berättade att de lidit av svettningen hela livet, och att det krävts planering och ursäkter vid olika tillfällen, men det var inte förrän de besvarat frågorna som de förstod hur mycket svettningen faktiskt begränsade livet. Både yrkesmässigt, socialt och i relation med en partner.

Ta kontakt med oss

Svettkliniken utför svettbehandling mot hyperhidros. Är du drabbad, eller känner du någon som mår dåligt över sin svettning, tveka inte att höra av dig till oss.