Att svettas mellan benen kan vara riktigt pinsamt. Inte nog med att man får blöta fläckar på byxorna, så lämnar man märken (blöta svettfläckar) på sittytor. Personer som lider av ljumsksvett står därför nästa alltid på bussen eller tåget, även om det finns sittplatser lediga. De bär längre tjocktröjor, tunikor eller skjortor utanpå byxorna som täcker rumpan. Extra kalsonger eller trosor för ombyte stoppas ner i väskan. Några fäster trosskydd och dambindor i ljumskvecken och mellan skinkorna, så att en del svett ska absorberas.

  • Huskurer
  • Svettreducerande kost
  • Lösning på Svettkliniken Stockholm

 

Tips som reducerar svettning

Andra går ännu ett steg vidare och förändrar sin kost i hopp om att svettningen ska minska. De undviker alla drycker med koffein, t ex kaffe, te och coca-cola. Likaså undviker de proteindrinkar och drar ner på proteinrik kost. Drickan ersätts med vatten, tomat- och grapefruktjuice. När man är desperat provar man vad som helst. Till och med att tillverka sin egen deodorant och sitt eget puder hemma. Låt mig dela med mig av några recept som våra patienter blivit tipsade om på sociala medier:

  • Blanda ½ dl bikarbonat och ½ dl majsstärkelse. Tillsätt 8 matskedar ekologisk kokosolja och några droppar lavendel eller rosmarin (en essentiell olja) för doftens skull. Lägg i kylskåpet tills massan blir fast. Applicera på huden.
  • Blanda 1 matsked majsstärkelse och ett par droppar av en essentiell olja som du tycker doftar gott. Strö på pudret på önskat område. Blandningen sägs döda bakterierna på hudytan.
  • Blanda 1 dl vinäger och 30 droppar av valbar essentiell olja, förslagsvis lavendel. Sätt på aluminiumfolie och förvara blandningen på torr plats i en vecka. Därefter kan du hälla i 3 matskedar badkarsvattnet. Bada och upplev svettreduktion efteråt.
  • Gnugga in en av följande på önskat behandlingsområde: kaffesump, havssalt, citronjuice eller havre som upplösts i vatten strax innan sänggående. Sov och vakna upp utan svettning.
  • Dela en rå potatis i två bitar. Gnugga juicen på önskat områden. Låt juicen torka på huden, innan den tvättas bort.

 

Bakterier som gillar svett

Inga av våra patienter upplevde den svettreduktion som utlovades. Däremot berättade några att de upplevde att huden blev bättre, särskilt de som använt produkter med aluminiumklorid. Förutom mängden svett, är lukten ofta ett problem. Svett mellan benen luktar illa. Det beror på att vi har apokrina svettkörtlar i ljumskarna. De producerar en tjockare, mer näringsrik vätska som bakterier på hudytan älskar. När svetten kommer upp till ytan börjar bakterier bryta ner vätskan. Avfallsämnena som bildas vid nerbrytningen luktar illa. Vad kan man då göra? Lukten försvinner med tvål och vatten, men bara temporärt. Så fort du börjar svettas i ljumskarna igen, ger du bakterierna ny näring. Och lukten är tillbaka inom några minuter.

Den mest effektiva behandlingen mot överdriven svettning i ljumskar, underliv och rumpa är med injektioner av läkemedel i huden. Två sorters läkemedel stoppar svettningen och därmed även svettlukten. Du slipper hålla på med huskurer eller tänka på ditt val av dryck. Läs mer om behandlingen här.