En vanlig sak vi får höra från våra patienter på Svettkliniken är att de svettas och frysar om vartannat. Många beskriver att de kan svettas mycket även mitt i vintern, när det är jättekallt ute. De kan alltså stå ute i kylan och frysa, men fortfarande svettas.

Ingen paus

Den överdrivna svettningen tar aldrig en paus. Inte heller på kalla vinterdagar. De som har hyperhidros kan känna sig kalla, men fortfarande svettas. De svettas och fryser om vartannat.

Är du inte kall? Det ser ut som du fryser. Ska du inte ta på en varmare jacka?

Det här får de som är drabbade av hyperhidros ofta höra. Problemet är att om de tar på sig en varm jacka för att sluta frysa, börjar de istället svettas ännu mer. Blir man blöt i kylan finns risk för nedkylning.

En termostat som inte fungerar

Varför vissa får hyperhidros och andra inte är inte kartlagt fullt ut. Vi vet att det finns en ärftlighet bakom sjukdomen och att det finns nervändor som skickar för mycket signaler till svettkörtlarna. Men vad är det som får dessa nervändor att skicka för mycket signaler? Vi tror att det finns en felkoppling i hjärnans temperaturcentrum. Personer med hyperhidros, som svettas och fryser om vartannat, verkar inte ha en termostat som fungerar som den ska.

Svettning är en livsnödvändig funktion för att reglera kroppens temperatur. Men att svettas i en t-shirt när det är minusgrader ute behövs inte. Denna svettning tror vi därför beror på en felreglering i termostaten.

Hjärnkirurgi är inte lösningen

Vi ska inte försöka ändra hjärnans termostat. Hyperhidros botas inte med hjärnkirurgi. Istället får vi behandla problemet lokalt. På Svettkliniken hjälper vi personer med hyperhidros, som svettas och frysar om vartannat, genom att stoppa eller begränsa svettningen. Botox sprutas in i läderhuden där svettkörtlarna finns, vilket får nervändorna att blockeras. Man kan säga att de slappnar av och slutar skicka överdrivet mycket signaler. Så länge nervändorna inte skickar signaler till svettkörtlarna, svettas man inte. Termostaten får fortsätta fungera så dålig den vill. Du blir fri från svettning både kalla vinterdagar och varma sommardagar med svettbehandling.