Minus 3 grader ute. Rusar till tunnelbanan. Kliver in på ett fullpackat tåg. Plus 26 grader i vagnen. Vad händer? Svetten börjar rinna från ner pannan. Jag känner att det pärlas på överläppen. Tröjan är säkert genomblöt under jackan. Jag är så varm att jag inte känner skillnaden.”

Kontrasten mellan temperaturen ute och inne utlöser svettning för många, särskilt för de med hyperhidros. Kroppens termostat vill kyla ner kroppen. Ibland lite väl aggressivt. Att komma ut blöt från tunnelbanan en vinterdag kan göra en person väldigt kall efter några minuter i kylan.

  • Lösningar
  • Kroppsfunktioner
  • Värmetransport

Som alltid på den här bloggen vill vi prata om lösningar. En icke medicinsk lösning, är att vara ute i extra god tid för att kunna gå sakta till tunnelbanan. Stå i rulltrappan på vägen ner till perrongen. Låta en eller två tåg passera medan man tar av sig jackan och låter kroppen anpassa sig till värmen. Den här lösningen ses ofta som den enda lösningen av personer som inte vet att det finns en medicinsk behandling mot hyperhidros, överdriven svettning. Efter en medicinsk behandling utlöses inte svettningen av temperaturskillnaden. För att förstå den medicinska behandlingens verkningsmekanism följer en kort beskrivning av kroppens temperaturreglering.

Temperaturcentrum i mellanhjärnan

Kroppens inre temperatur är alltid stabil, runt 37 grader i vila (under förutsättning att man är frisk). Hudens temperatur kan dock variera. Temperaturcentrum i mellanhjärnan får information om hudens och kroppens inre temperatur från blodet och nervtrådar. Överskottsvärme avges på olika sätt. Blodkärlen kan vidgas så att huden blir röd och varm. Värmen avdunstar från hudytan. Blodet kyls å andra sidan av temperaturen utanför huden. Om man fläktar med en tidning eller något annat kyls huden ner fortare.

Svettens taktik

Hur kan svett kyla ner huden? Svetten har ju samma temperatur som kroppen. Den kommer inifrån. Så här ligger det till. När svetten avdunstar tar den med sig värme och huden kyls. För mycket svettning gör att vätskan börjar rinna. Svetten hinner aldrig avdunsta men kallnar på hudytan av temperaturen omkring. Vi på Svettkliniken Stockholm utför medicinsk behandling mot överdriven svettning. Genom att injicera läkemedel i huden blockeras svettningen i området. Överskottsvärme avges fortfarande via blodkärlen. Den funktionen stoppas inte. Läs mer om våra behandlingar här (klicka).