Svetten i armhålan är till för att kyla ner huden och sydda den från att bli torr. Torr hud skapar irritation, speciellt i ett tillslutet område. Därför har evolutionen givit oss svettkörtlar. För mycket svettning skapar tvärtom bara problem.

Svettklinikens bästa tips

  • Raka armhålan
  • Använd en antiperspirant
  • Undvik kläder med polyester

Deon måste torka

Att raka armhålan är bra om man vill få deodoranten att torka snabbare. För att deodoranten ska ha bästa möjliga effekt, måste den hinna torka på huden, innan du tar på dig tröjan. För en del av oss är mornarna stressiga och det finns inte tid för ytterligare ett moment. Låt då deon torka medan du borstar tänderna, bäddar sängen eller fixar frukost.

Bättre effekt med antiperspiranter

Om du svettas mycket under armarna kan du prova en antiperspirant, dvs en deo som innehåller aluminiumklorhydrat eller aluminiumklorid. Antiperspiranter motverkar inte bara dålig lukt, utan blockerar också porer som släpper ut svett. Flera starka antiperspiranter finns att köpa receptfritt på apotek. Bl a Absolut Torr, Stop 24 och Bats. Dessa ska applicera på torr och ren hud innan sänggående. Se till att den verksamma vätskan torkat innan du lägger dig. Risken för missfärgning av sängkläder finns annars. Tvätta av antiperspiranten på morgonen med tvål och vatten. Du får effekt i allt från en till flera dagar. När du använder antiperspiranter bör du undvika att raka armhålan direkt innan applicering.

Hitta kläder utan polyester

Undvik plagg med polyester. Textilien är tillverkad av syntetiskt fiber, till skillnad mot bomull som består av naturligt fiber. Bomull andas lättare och är mindres strävt. Polyester består av plastfiber. Kläder av polyester är å andra sidan mer motståndskraftiga. De bleknar inte och krymper inte lika lätt i tvätten. Nackdelen är att de inte andas lika bra. Kontroversiellt för många som hört att träningskläder och arbetskläder med just polyester suger upp och transporterar bort fukt, vätska och värme. Sådana här funktionsmaterial med polyester fungerar bara bra om de sitter tight. Om materialet är av sämre kvalitet börjar det lukta illa efter en kort tid, eftersom svett inte transporteras bort som utlovat.

Om ingenting hjälper kan Svettkliniken Stockholm få bort svettningen och lukten med en läkemedelsbehandling. Läs mer (klicka)