Hur kommer det sig att många känner att svett luktar ammoniak? När bakterierna på hudytan bryter ner svetten (för att livnära sig på de näringsrika ämnena som svetten innehåller) avger de avfallsprodukter som luktar illa. När vi förbränner fett, till exempel när vi tränar hårt, fastar eller bantar, utsöndras ammoniak i större uträckning. Lukten biter sig fast i kläder och skosulor, och är starkare än vanlig svettlukt. Ofta känner man av sin egen svettlukt mer än omgivningen. Men när omgivningen börja lägga märke till doften har vi ett problem.

  1. Första steget är god hygien, med dusch och ombyte.
  2. Andra steget är att tvätta träningskläder i 60 grader (de tål maskintvätt i högre grader). Då försvinner svettlukten.
  3. Tredje steget är att dricka mer vatten. Det binder och transporterar ammoniak så att man kissar ut det istället för att svettas ut det.

Överdrivet uppmärksam

Om de tre första stegen inte fungerar och livet fortfarande upptas av tanken ”luktar jag svett nu”, då kan man säga att lukten börjar bli ett problem. När man regelbundet vrider huvudet ner mot armhålan för att känna om det luktar svett, ja då har det lagt sig på psyket. Likaså om man skrubbar sig med två och vatten flera gånger per dag, och därefter använder stora mängder parfym ”utifall att”.

Räddningen som finns när inget annat hjälper

En läkemedelsbehandling kan behövas för att få bort ammoniakdoften. Vi Svettkliniken Stockholm utför behandlingen med injektioner i drabbade området. Behandlingen är med andra ord lokal, i huden där lukten kommer ifrån. Ingen ska behöva lukta ammoniak, svavel eller andra obehagliga dofter. Läs mer om behandlingen här (klicka).

Inga hinder

Värdet av en behandling är friheten man får efteråt. När ammoniaklukten försvunnit blir Du en helt ny person, mer avslappnad och utåtriktad. Aktiviteter som idag känns omöjliga att delta i, kommer inte utgöra ett hinder när lukten är borta. Socialt kommer svettlukten inte stoppa dig längre. Gruppträning bli möjligt igen.