Att svettas mycket mellan skinkorna är inget man pratar om. Pinsamt och obehagligt för många. Problemet med svettning på rumpan, låren och mellan skinkorna är dock vanligare än man tror. Många vet inte om att det finns hjälp att få.

Anledning till rumpsvett

  • Ökad svettproduktion
  • Tätt område
  • Värmeökning från underlaget

Alternativ behandling

Vi rekommenderar att först prova en produkt mot ljumsksvett och rumpsvett som innehåller aluminiumklorid. Dessa säljs receptfritt på apotek till priset av ungefär 60 kr. Till exempel Stop 24, Bats och Absolut Torr. Spraya eller smörj krämen i området där du svettas. Låt den verksamma substansen torka innan du går och lägger dig. Var noga med att tvätta av med tvål och vatten på morgonen. Och voilá, du svettas mindre under dagen. Vanliga biverkningar är mer torrhet än önskat, eksem, sår och sveda. Får du en antydan till någon av dessa biverkningar bör du inte använda produkten varje kväll.

Medicinsk behandling

En medicinsk behandling av rumpan ger effekt i flera månader. Behandlingen kan dock inte utföras hemma, utan måste göras på sjukhus eller en specialistklinik. Svettkliniken är experter på överdriven svettning. De injicerar läkemedlet i huden. Läkemedlet stoppar produktionen av svett. Injektionerna ges väldigt ytligt, ändå kan sticken göra ont. Därför får man bedövning och smärtlindring innan behandlingen.

Varför välja en specialist?

Det är alltid tryggt att välja en klinik som är specialiserad på hyperhidros. De har gjort tusentals behandlingar genom åren och vet hur biverkningar kan undvikas. En otrevlig biverkning som kan uppstå är nedsatt förmåga att hålla tätt. Det kan exempelvis bli svårare att hålla gaser om läkemedlet injiceras för nära anus, eller sprider sig för mycket till det området. Specialister vet hur de ska ge injektionerna för att detta inte ska inträffa.

Va före svampen

Det är lätt att drabbas av upprepade eller långvariga svampinfektioner i fuktiga delar, till exempel mellan skinkorna. En svettbehandling får också svampen att försvinna.