Vi svettas ofta till följd av energiförbrukning när vi tränar, är engagerade eller upphetsade, arga eller stressade. Men visste du svett kan ge energi och ljus?

  • Biobränsleceller omvandlar svett till ström
  • Hemligheten bakom mekanismen
  • Jogga och få musik i öronen

Forskare på University of California har upptäckt att svett kan få LED-lampor att lysa. Med hjälp av biobränsleceller kan energi i svett omvandlas till ström och elektricitet. I studien använde forskarna en 3D-skrivare som printade ut tunna lager av biobränsleceller. Dessa klistrades fast på huden på försökspersonerna. Försökspersonerna fick sedan hoppa upp på träningscyklar och trampa. När de svettades började en LED-lampa lysa.

Hur är det möjligt?

Svett består av flera ämnen, bland annat mjölksyra. Biobränslecellerna hjälper till att omvandla mjölksyra så att energi frisläpps. Energin blir till ström som får lampan att lysa. Biobränsleceller har tidigare använts i forskning på socker. Energin som fås ut av socker kan omvandlas till elektrisk energi, det vill säga ström.

Ljus och musik av ett träningspass

Det krävs inte mycket ström för att få en LED-lampa att lysa. I studien lyste lamporna ändå bara några minuter. Forskarna tror att det beror på att svetten inte innehöll lika mycket mjölksyra efter ett tag. Med utvecklad teknologi och kunskap om svettens beståndsdelar tror forskarna att vi i framtiden kommer kunna få ut mycket mer energi. Tanken är att vi ska kunna klistra fast biobränsleceller på armen innan vi går ut och springer, som under joggingturen får svetten att ge tillräckligt mycket ström till mobiltelefonen att vi kan lyssna på musik. I framtiden kommer vi med andra ord både kunna få ljus och musik av vår egen svettproduktion.

På Svettkliniken är intresset för teknologi stort. Flera träningsglada kollegor ser fram emot att prova biobränslecellerna. Kanske kan svetten få cykellamporna att lysa när vi cyklar i mörker? Kanske kan dom med hyperhidros lysa ännu starkare? Om några år får vi reda på svaret. Det är hög tid för oss att börja använda våra egna resurser.