De flesta med hyperhidros, extrem svettning, skäms och döljer svettningen så gott det går. Känslan att bli dömd för något man inte kan rå för är stor. Svettkliniken har träffat personer som valt att leva ensamma, utan ett förhållande, på grund av svettningen. Efter behandling har flera av dem fått tillbaka självförtroendet och börjat dejta igen.

  • Vad säger din partner?
  • Vågar du berätta för dina barn?
  • Det finns hjälp att få

En svettbehandling med injektioner i huden är dock inte permanent. Frågor som dyker upp är, hur länge kan man dölja svettningen för sin partner? När ska man berätta om problemet? Hur kommer partnern ta emot nyheten? Några vi frågat tycker att man ska säga som det är när man blir ihop. Om din partner inte tycker om dig som du är, vad är då vitsen att fortsätta? Andra patienter menar att de inte behöver säga något eftersom behandlingen fungerar så bra. När de börjar svettas igen gör de bara en ny behandling. Det finns ingen anledning att förklara sig. Folk som inte har hyperhidros förstår inte hur det är. Som vi ser det, beror det på vilket eller vilka områden man svettas ifrån och graden av svettning. En del kroppsområden är svårare att dölja än andra.

Patienter berättar om sina svettningar

Svettkliniken Stockholm har även mött patienter som valt att inte berätta om sina svettningar för någon, inte ens sitt barn. När barnet kommer till kliniken för behandling, vet hen inte om att föräldern får regelbunden vård hos oss. Hur konstigt det än låter, är denna situation mer vanlig än man tror. Många föräldrar är rädda att deras barn ska tycka mindre om dem när barnet får reda på att hen med största sannolikhet ärvt sjukdomen av föräldern. Att barnet kommer beskylla föräldern. Det är lättare att säga att man inte vet hur det kommer sig att barnet fått sjukdomen. Svettkliniken Stockholm behandlar barn, men först när barnet själv upplever att svettningen är ett problem. Unga söker vård tidigare i livet tack vare internet. Information om behandling är mer tillgänglig idag. Tidigare generationer har inte vetat om att det finns hjälp att få, och lidit halva sitt liv.

Läkemedel mot svettning kan vara skadligt för gravida

Under graviditet och amning får en behandling med läkemedelsinjektioner i huden inte göras. Det finns inte tillräckligt med evidens som säger att det är ofarligt. Läkemedlet har orsakat fosterskador. Att svettas under graviditeten är jättejobbigt, men något man får stå ut med. Om barnet vid tidig ålder visar tecken på hyperhidros är det viktigt som förälder att inte uppmärksamma barnet på svettningen. Inte kommentera svettningen. Inte vara överkänslig, och inte skapa en känsla hos barnet av att vara annorlunda. Föräldrar som inte har hyperhidros brukar å andra sidan inte ta problemet på allvar. Att svettas är väl inte så farligt? Dör man av att svettas? Nej, men det reducerar livskvaliteten enormt mycket. Svettkliniken erbjuder en kostnadsfri läkarkonsultation för dig som vill veta mer om vården för ditt barn.