Ett stort antal personer lider av nattliga svettningar utan att ha feber eller en infektion i kroppen. Nattliga svettningar kan utlösas av stress, ångest eller brist på sömn. Svettningen kan också vara en biverkning av mediciner (mot depression, diabetes och lågt blodtryck). Den kan även orsakas av klimakteriet hos kvinnor, låg testosteronnivå hos män eller sjukdomen hyperhidros. Tillståndet innebär att man svettas överdrivet mycket pga att nerverna, som stimulerar svettkörtlarna, skickar ut för mycket signaler. Det uppstår då en överstimulering av svettkörtlarna och en överproduktion av svett.

  • Blöta sängkläder
  • Drömmar tar bort svettning
  • Läkemedel för ostörd söm

Tips för Dig som svettas på nätterna

Att svettas mycket på nätterna innebär att man vaknar upp i blöta sängkläder och pyjamas. Sömnen blir störd eftersom man måste gå upp och byta kläder. Det första steget brukar vara att sänka temperaturen på rummet genom att dra ner värmen på elementen och öppna fönster. Undersökningar visar att vi sover bäst i sval temperatur, runt 17 grader. Vill man sova torr bör man undvika starkt kryddade maträtter och alkohol innan läggdags.

Drömmar gör dig svettfri

REM står för rapid eye movement och är det sömnstadiet när vi drömmer. Under REM-sömnen upphör svettningen. Ingen svettas när de drömmer. Detta för att temperaturregleringen upphör. Kan man göra något för att drömma mer, och på så sätt svettas mindre under natten? Om man lägger sig tidigt och sover fler timmar, drömmer man också fler gånger under natten. Om svettningen blir mindre ju längre tid man sover är inte vetenskapligt bevisat, men en teori.

Lösningen

Det går att bli av med nattliga svettningar genom injektioner i huden. Läkemedlet som ges hindrar nervsystemet från att aktivera svettkörtlarna. Du somnar och vaknar torr. Svettkliniken Stockholm utför svettbehandling. I de flesta fall är det bröst- och ryggsvett som är värst. Få personer har handsvett eller fotsvett svettas när de sover.