Finns det en permanent behandling mot armsvett? Något som kan ta bort LP skivorna för gott. miraDry lanserades år 2011 i USA. En teknik som med mikrovågor hettar upp svettkörtlarna så att de inte kan ta emot signaler från nervsystemet. På så sätt kan svettkörtlarna inte stimuleras till att producera svett. miraDry marknadsförs som en permanent lösning mot överdriven svettning i armhålorna. Under de senaste fyra åren har apparaten lanserats runtom i Europa med stort genomslag. Flera skönhetskliniker i Stockholmsområdet erbjuder behandling med miraDry.

80 % reduktion

En behandling med miraDry gör var 5:e person svettfri enligt statistik i studier. Fyra av fem personer måste göra två behandlingar (med ca 3 månaders mellanrum) för att få bra effekt. Med bra effekt menas att svettningen reduceras med 80 % efter två behandlingar. En del får bättre effekt än så, andra upplever en 50 % förbättring av två behandlingar. Det finns rapporterade fall där patienter fått tillbaka svettningen i armhålorna efter ett år, men inte i lika stor omfattning. En reduktion är alltså garanterad. Priset för en behandling är 20 000 kr.

Hur går behandlingen till?

Läkaren börjar med att bedöva armhålan genom att injicera bedövningsmedel i huden. Därefter injiceras en stor mängd koksaltlösning så att svettkörtlar, nerver, blodkärl och underhudsfett inte ligger så kompakt. Ett mönster som behandlaren kommer följa appliceras på huden, likt en barntatuering. Munstycket likar det som används på laserapparater för bl a hårborttagning. Huden sugs upp, mikrovågor avges och huden kyls med kall luft. Mikrovågorna hettar upp svettkörtlarna så att de förstörs och inte kan ta emot signalsubstans, dvs den substans som aktiverar svettkörtlarna till produktion. Behandlingen tar bara några minuter. När bedövningen släpper kan man få ont. Det är då bra att kyla armhålorna med ispåsar.

Biverkningar

Cirka en procent drabbas av kompensatorisk svettning på övriga kroppsområden. Ett nästintill osannolikt inträffande kan tyckas, men värt att tänka över. Den kompensatoriska svettningen är nämligen inte reversibel efter ett miraDry ingrepp. Svettkliniken Stockholm har träffat en patient drabbades kompensatorisk svettning i ansiktet efter miraDry. Hen ångrar behandlingen. Man kan få kompensatorisk svettning av en injektionsbehandling med botulinumtoxin också, men den är alltid reversibel. Rodnad, svullnad och blåmärken är exempel på övergående biverkningar.

Vilka områden kan behandlas?

Än så länge finns trygg behandling med miraDry endast utvecklad för armhålor. Två personer i Sverige, en man och en kvinna har testat miraDry på ryggen med gott resultat. I USA har flera försökspersoner testat miraDry i handflatorna. De har dock inte fått önskad effekt, dvs inte blivit så pass torra om händerna att livskvaliteten förbättrats.

Fördelar

Fördelen med miraDry är att behandlingen inte är invasiv (kirurgisk vill säga). Det finns ingen risk för infektion eller ärrbildning. Svettkliniken Stockholm följer utvecklingen och hoppas på en säker, permanent lösning med mikrovågor för alla kroppsdelar inom en snar framtid.