Svettkliniken Stockholm får dagligen in mail med frågor. Igår fick vi in ett mail från en ung man som skriver ”Hjälp!! Min svett har börjat lukta illa!” Svett kan börja lukta annorlunda. Många gånger beror det på vad man har ätit. Protein och fett i maten, liksom starka kryddor och alkohol kan få svetten att lukta illa.

  • Bromhidros
  • Lösningen
  • Förståelse

Försämrad livskvalitet

Bromhidros, illaluktande svettning är en diagnos. Personer med bromhidros har en försämrad livskvalitet beroende på svettlukten. Till skillnad från personer med hyperhidros, svettas de inte mer än någon annan, men svettlukten är väldigt stark och mustig. Det blir till ett problem och en sjukdom när svettlukten går ut över deras liv. Att ofta lukta illa hindrar de från sociala aktiviteter och karriärutveckling.

Går att behandla redan i tonåren

I puberteten luktar svetten mer. Man svettas också mer i puberteten. Denna period av starkt luktande svett är övergående för de flesta. Bromhidros orsakas främst av lukten från armhålorna, ljumskarna eller fotsulorna. Tillståndet med illaluktande svett kan behandlas med läkemedelsinjektioner i huden. Läkemedlet sätter stopp för svettproduktionen. Ingen svett, ingen odör. Läs mer om behandlingen här (klicka). En läkemedelsbehandling kan alltså bli nödvändig om bra hygien med regelbunden tvätt, deodoranter och ombyten inte hjälper.

Skräddarskydd behandling

Vi på Svettkliniken är specialiserade på hyperhidros (överdriven svettning) och bromhidros. Vi skräddarsyr behandlingen så att alla får ut maximal effekt av den. Ett första steg är att komma på en konsultation hos oss. Då får man träffa en läkare och sjuksköterska som berättar om diagnosen, hur behandlingen går till, förväntad effekt och eventuella biverkningar.

Tänk annorlunda

Ett första steg är att komma ifrån tanken ”jag luktar för illa för att gå dit”. Vi dömer ingen, utan finns här för att hjälpa dig. Det är genant att prata om och visa hur illaluktande eller överdriven svettning man har. Vi är fullt medvetna om det, men är det någon som har förståelse för hur ni känner och har det, så är det vi.