När jag luktar svett, då händer det här:

  1. Får panik
  2. Ser om andra reagerar
  3. Försöker hitta en lösning

Alla har vi varit där någon gång och känt hur vi luktar svett i en opassande situation. Har du någonsin tänkt på din reaktion? En patient med hyperhidros berättar att hon vid upptäckten stelnar till, blir spänd och stannar upp. Hennes rörelsemönster förändras. Hon rör sig sakta för att inte sprida lukten omkring sig. Utan eftertanke börjar hon ta ett steg åt sidan eller backa från folk runt om. På några sekunder har hon tappat tråden. Hör inte vad de andra säger eller pratar om. Det enda hon hör är sin egna tankar.

“Lade jag ner deodoranten i väskan imorse, annars får jag hoppa över matten och gå hem. Hoppas det finns tvål och papper i behållaren på toan, för förra gången var det givetvis slut på toan jag gick in på. Ligger parfymen i väskan? Jag är helt säker på att jag tog med mig en extra t-shirt i alla fall. Undrar om de andra känner att det luktar svett? Oh nej.. hans blick. Han känner! Han vet att det är jag som STINKER!

Känner du igen dig?

Har du varit med om en sådan här situation? I sådana fall är du inte ensam. Fler har drabbats av svettning i en ”oanständig” situation. Att svettas på gymmet är okej. En blöt tröja visar att man faktiskt har tränat. Att lukta svett är däremot inte tillåtet. Är det någon gång ok att lukta illa? Ja kanske hemma. Svettlukt är en naturligt, men i sociala situationer förknippas lukten med orenhet. Man blir ofräsch helt enkelt.

  • Sulfatföreningar
  • Effektiv behandling
  • Ett knapptryck

Bakterierna på huden bestämmer hur du luktar

Kan man fortfarande lukta svett om man nyligen har duschat, använt deodorant, parfym, bytt till rentvättade kläder och nya skor? Svaret är ja. Allt beror på vilka bakterier man har på hudytan i armhålan, ljumskarna och fötterna. Man kan svettas jättelite och fortfarande lukta illa. Andra kan svettas jättemycket och gå runt med stora LP-skivor från armsvett utan att lukta illa. Svett innehåller näringsrika ämnen som bakterier på hudytan lever av. Har du en sammansättning av bakterier som avger sulfatföreningar vid förbränningen av dessa ämnen, då har du otur eftersom svetten kan lukta riktigt illa.

Effektiv behandling

Det finns en effektiv läkemedelsbehandling som sätter stopp för svettningen och lukten. På Svettkliniken i Stockholm får du hjälp av specialister. Läs gärna mer om hur en svettbehandling går till. Vi öppnar dörren till en svett- och luktfri vardag.