Vi på Svettkliniken Stockholm får in många mail. Senast från en man som provat allt som går att köpa mot armsvett Listan över deodoranter och antiperspiranter var enorm. Ingenting hjälpte. Inte ens de starkaste produkterna med aluminiumklorid, som finns att köpa på apoteket, gav någon effekt. Detta är inte ovanligt när man har hyperhidros – överdriven svettning, eller bromhidros – extrem svettlukt.

Svettbehandling – en lösning

När inga receptfria alternativ hjälper kan man gå upp steg i behandlingstrappan och prova en svettbehandling. De utförs bäst av specialistkliniker. Vi på Svettkliniken tar bort svettningen och lukten med ett läkemedel som injiceras i huden. Injektionerna är med andra ord ytliga och ges av läkare eller specialistsjuksköterska. Bedövning eller smärtlindring kan fås. Effekten är inte permanent, men du blir helt svett- och odörfri i flera månaders tid. Livet förenklas när du kan ha på dig vilka tröjor du vill, och lyfta armarna utan att behöva skämmas för LP-skivorna.

Kläder för oss som svettas

Problemet med överdriven svettning har uppmärksammats av den amerikanske modedesignern Christian Siriano. Han har designat plagg som kroppen kan andas i. Svettfläckar syns inte på materialet han valt, och dålig lukt försvinner då tyget tillåter luftflöden. Mönstrade tyger kan dölja svettfläckar, men Christian Siriano designar också kläder med detaljer som skymmer det drabbade området.

Sammanfattning

  • När vanlig deodorant inte hjälper, prova något starkare med aluminiumklorid. Finns att köpa receptfritt på apotek.
  • Om starka antiperspiranter inte hjälper, prova är en behandling med läkemedelsinjektioner i huden eller miraDry. Besök Svettkliniken.
  • Undvik plagg med polyester. Väljer kläder i bomull och mönster. Ta del av modedesignern Christian Sirianos tips.

Vill du träffa en läkare som är specialist på hyperhidros, överdriven svettning, kan du kontakta oss på Svettkliniken Stockholm. Vi hjälper dig och ger dig råd. Hyperhidros är vanligare än man tror. Omkring 5 % av befolkningen lider av sjukdomen. Mörkertalet är stort. De flesta tycker att det är genant att prata om svett. Ingen vill direkt skryta om att de svettas mycket eller luktar svett. Men desto fler vill berätta hur underbart det är att bli fri från svettningen och hur svettbehandlingen förändrade deras liv.