Att lukta svett i armhålan är inte så attraktivt som det kanske var meningen. Svett innehåller feromoner. Individuella doftmärken som utmärker just dig. Doften sägs attrahera det motsatta könet. Djurs sexuella beteende styrs av feromoner. De hjälper djuren att välja en partner som inte har samma komponenter i immunsystemet som de själva, så att avkomman bli frisk.

  • Vomeronasalt organ
  • Luktfri vätska
  • Våra tips

Skillnad mellan människor och djur

Den stora skillnaden mellan människor och djur att de flesta människorna saknar ett vomeronasalt organ (eller Jacobsons organ som det också kallas) i näsan som upptäcker doften. För människor är feromoner därför luktfria. Det enda vi känner är lukten av svett.

En del personer tycker om svettlukten. Kanske är det feromonerna i svetten som personen egentligen gillar. De flesta av oss ogillar svettlukt. Idag är det nästan aldrig socialt accepterat att lukta svett. Om någon sitter och luktar svett på ett möte uppfattas personen som oren, inte attraktiv.

Svetten är luktfri

Alla som kommit upp i puberteten luktar svett någon gång. Svetten är egentligen en luktfri vätska. När vätskan kommer upp på hudytan, börjar den brytas ned av bakterier. Avfallsprodukterna som bakterierna ger ifrån sig luktar illa. De luktar svett.

Råd att följa

Vad har ni för tips mot svett under armarna? Förutom god hygien med tvål och vatten, är det bra att använda deodorant. Om du fortfarande luktar svett kan du prova en antiperspirant som innehåller aluminiumklorid. Substansen sätter en blockad för svettkörtlarnas utförsgångar, så att det inte kommer ut lika mycket vätska.

”Ska jag raka armhålorna eller inte?” Den frågan får vi ofta från dom med armsvett. Om du vill att deodoranten eller antiperspiranten ska torka snabbare, och därmed ha effekt snabbare, är det bra att raka armhålorna. Det finns en teori om att håret i armhålorna absorberar en del svett, och att det bidrar till att man luktar mindre svett.

Om du trots noggrann hygien och användning av antiperspirant ändå luktar svett, kan en injektionsbehandling göra susen. På Svettkliniken injicerar specialistutbildad sjuksköterska eller läkare ett läkemedel i huden som stoppar svettningen vid hyperhidros. Ingen svettning – ingen svettlukt. Läs gärna mer om svettbehandling på hemsidan.