Användningen av kroppspuder har ökat bland män. Märken som ”Fresh Balls”, ”Mr Taylors Talkpuder” och ”Clubman Pinaud” säljs snabbt slut i butiker och online. Den främsta anledningen är kampen mot svampinfektioner och sår på insidan av låren, i ljumskarna och mellan skinkorna till följd av svettning. Men att talka in ballen har också blivit lite av en trend på gymmen.

Baby powder is for babies, balla powder is for men.”

Så fungerar kroppspuder

Talkpuder absorberar fukt. De flesta burkar har små hål i locket. Pudret kan administreras direkt på området eller i handen, för att sedan appliceras i området. Det finns till och med puderpuffare, en flaska som med tryckluft (likt en pump) får ut rätt mängd puder.

Innehållet i burken

Fuktabsorberande puder består mestadels av talk som täpper till porerna, dvs svettkörtlarnas utförsgångar. Eteriska oljor används som luktkamouflage. Att använda kroppspuder är effektivare än att skreva. Att sitta bredbent för att lufta området uppskattas inte av omgivningen.

Pinsam svettning

Ljumsk- och rumpsvett är inget man väljer att prata om. Det är genant att svettas från intima områden. Om talkpuder inte hjälper kan man göra en svettbehandling för att få stopp på svettningen. Alla intima delar kan behandlas: ljumskar, rumpa, pung och blygdläppar. På Svettkliniken arbetar specialiserade sjuksköterskor och läkare. De är experter på att behandla hyperhidros, överdriven svettning.

Så går en svettbehandling till

  • Du får bedövning eller smärtlindring
  • Injektioner ges lokalt i huden
  • Effekt uppleves efter några dagar
  • Du blir svettfri i flera månader

Ökad risk för cancer

Kvinnor ska vara försiktiga när de använder kroppspuder i underlivet. De har nämligen en 20-30 % högre risk att drabbas av äggstockscancer. En studie visare att talk kan ta sig igenom livmodern, via vagina, och påverka äggstockarna.

Prevalensen av hyperhidros i ljumskar och rumpa och underliv är lika stor bland kvinnor och män. Kvinnor har dock fördelen att kunna bär kjol eller klänning på sommaren. Det luftar området.