Alla har stött på problemet med svettlukt. Mitt svett har börjat lukta illa. Ibland är det vi själva som luktar illa, och ibland känner vi hur andra luktar svett. Mest upplevs svettlukt i gemensamma ytor, som omklädningsrum i ishallar och provrum i klädaffärer. Alla känner vi igen den obehagliga stanken. En del av oss är mer känsliga för svettlukt än andra. Vissa vill inte ens gå in i ett provrum om de känner svettlukt. Dels för att det luktar illa, men också för att personen i kön som kliver in efter dig inte ska tro att det var du som luktade så här.

Några tips till dig som besväras av din egen svettlukt:

  • Tvätta armhålorna med tvål och vatten
  • Raka bort behåringen
  • Använd en antiperspirant
  • Låt antiperspiranten torka innan du sätter på dig tröjan
  • Byt till ren tröja dagligen

Medicinsk behandling

Om Du svettas så pass mycket att deodoranter och antiperspiranter bara rinner av, behöver du en professionell svettbehandling. Hos oss utförs behandling mot hyperhidros av specialiserade sjuksköterskor och läkare. Genom att injicera ett läkemedel ytligt i huden kan svettningen kraftigt reduceras eller blockeras helt. Du blir med andra ord svett- och luktfri.

Textilspray gör underverk

Svettlukt i kläder försvinner i tvätten. Om du upptäcker att tröjan luktar svett på jobbet eller i plugget, finns det textilspray att köpa apoteket. Textilspray eliminerar dålig lukt och dödar bakterier. Extra bra är att den kan användas på känsliga material, dvs kläder som inte tål maskintvätt. Textilspray fungerar även effektivt på träningskläder med stark odör. En deodorant för dig och en ”deo textile spray” för dina kläder gör susen.

Myten bakom svettlukt

Svettlukt orsakas av bakterier på huden. Armsvett innehåller energirika ämnen som bakterier tycker om, bland annat en oljeliknande substans. När bakterierna bryter ned svetten bildas avfallsprodukter, och det är avfallsprodukterna som luktar. Svetten är egentligen en luktfri vätska.