Hyperhidros – information

Här har vi samlat vanliga frågor kring hyperhidros och behandling mot det. Skulle det vara så att någon av dina funderingar inte finns listade, eller om Du vill boka en tid för konsultation och/eller behandling, är du varmt välkommen att kontakta oss på info@svettklinikenstockholm.se 

 

Vad är hyperhidros?

Hyperhidros är en sjukdom som gör att man svettas så mycket att det leder till en försämrad livskvalitet.

 

Hur vanligt är det med hyperhidros?

Överdriven svettning drabbar ca 3 % av befolkningen, varav 1/3 har så allvarliga problem att det starkt går ut över deras sociala liv och yrkesmässiga val. Svettningen reducerar livskvaliteten kraftigt.

 

Varför får man hyperhidros?

De som svettas mycket har antingen nervändor (synapser) som skickar ut för mycket signaler till svettkörtlarna eller svettkörtlar som överreagerar på stimuli. Orsaken till detta är inte känd. Det finns ofta en fler i familjen med överdriven svettning. Primär hyperhidros är ofta ärftlig.

 

Vilka områden på kroppen brukar vara drabbade?

De vanligaste områdena att svettas mycket från är armhålor (50%), fötter (30%), händer (25%) och ansiktet (20%). Även hårbotten, bröst, rygg, ljumskar och glutealregion kan ha överdriven svettning.

 

Hur behandlar man hyperhidros?

Antiperspiranter, krämer eller spray med aluminiumklorid är förstahandsvalet mot hyperhidros. Injektioner av läkemedel i huden är andrahandsvalet om aluminiumklorid inte fungerar. Injektioner mot svett ges med små kanyler i läderhuden. Där blockeras nervändorna (synapserna) från att stimulera svettkörtlarna och svettningen hämmas effektivt.

 

När slutar man svettas efter behandlingen?

Den överdrivna svettningen upphör oftast efter 2-7 dagar (bl a beroende på kroppsområde).

 

Hur länge håller effekten av svettbehandlingen?

Effekten av en hyperhidrosbehandling brukar hålla i 3-12 månader, beroende på hur snabbt Ditt immunförsvar bryter ned blockaden för svettning.

 

Hur ofta behöver jag göra en behandling för att slippa svettas mycket?

Du får göra en ny behandling när svettningen kommer tillbaka. Det rekommenderas dock inte att göra svettbehandlingar oftare än var 3:e månad. Svettkliniken Stockholm gör inte en ny behandling inom 3 månader med tanke på risken för immunisering.

 

Gör det ont att få injektionerna?

Injektionerna mot svett ges med en mycket tunn nål. Behandling med tunn nål och lokalbedövning gör att obehaget inte blir så stort.

 

Kan man få bedövning inför behandlingen?

Ja, Svettkliniken Stockholm erbjuder olika bedövnings- och smärtlindringsalternativ. På läkarkonsultationen väljer vi ut det alternativ som passar Dig bäst.

 

Hur lång tid tar svettbehandlingen?

En behandling av armhålor och händer går fort, tar bara några minuter. En behandling av ansiktet och huvudet, ryggen, bröstet, ljumskarna och glutealregionen tar ca 20-25 min.

 

Vilka biverkningar kan man få?

Biverkningar av en behandling mot hyperhidors är mycket sällsynta. Om Du får en biverkning är den oftast lokal och alltid övergående. Små hematom (blåmärken) kan uppstå efter injektionerna. Dessa försvinner efter ett par dagar.

Axiller och händer kan bli extra torra. Smörj då med återfuktande kräm. Lätt muskelsvaghet i händerna och “pincetgreppet” kan uppstå den första månaden efter behandlingen.

Du kan även känna en svaghet att lyfta ögonbrynen efter en behandling av pannan. Stelheten uppstår en vecka efter att injektionerna givits och övergår 1-2 veckor senare. Oftast är det ingenting omgivningen märken, utan något Du själv känner av. Läkemedlet som används är till för svettning, inte mot rynkor. Du kommer inte bli rynkfri efter en hyperhidrosbehandling i ansiktet.

 

Kommer det att synas att jag gjort en svettbehandling?

Samma dag som Du gjort hyperhidrosbehandlingen kan små röda prickar synas på injektionsområdet. Dessa försvinner helt efter ett par dagar.

 

Svettas man mer på andra ställen efter hyperhidrosbehandlingen?

Nej, det är sällsynt att drabbas av kompensatorisk svettning på andra delar av kroppen.

 

När ska man inte genomföra behandlingen?

Behandling mot överdriven svettning ska inte genomföras om man har en hudinfektion i området där man svettas, eller en allergi mot något av ämnena som injiceras. Om Du har feber eller äter antibiotika bör Du inte heller göra behandlingen.

 

Kan jag göra en behandling om jag är gravid eller ammande?

Nej, Du får inte göra en behandling mot svettning om Du är gravid eller ammar.

 

Finns det någon åldersgräns för svettbehandlingen?

Nej, det finns ingen åldersgräns för hyperhidrosbehandling. Vissa försiktigheter vidtas i behandlingsmönstret vid högre ålder, för att undvika biverkningar. Barn upp till tonåren behandlas per kilo kroppsvikt (inte efter behandlingsyta).

 

Får vem som helst utföra svettbehandlingen?

Nej, det är bara behandlare med särskild kompetens och kunskap om hur läkemedlet ska användas som får utföra behandlingen. På Svettkliniken Stockholm är det Leg. läkare och specialistsjuksköterska som ger injektionerna.

 

Vilka andra behandlingsmetoder finns mot överdriven svettning?

Antiperspiranter, krämer och spray med aluminiumklorid är förstahandsvalet vid överdriven svettning från armhålor, händer och fötter. Aluminiumklorid täpper till svettkanalen och reducerar mängden svett. Vanliga biverkningar är torrhet, rodnad och en svidande, hettande och brännande känsla. Eksem kan uppkomma vid längre tids bruk.

Jontofores är ett annat alternativ som nu användas mer sällan mot överdriven svettning från händer och fötter. Effekt uppnås genom att händer eller fötter placeras i vatten med en svag elektrisk ström. Den elektriska spänningen blockerar svettkörtlarna tillfälligt. Behandlingen är mycket tidskrävande och kräver följsamhet.

Antikolinergika är en substans som främst används i behandling mot inkontinens. Tabletten reducerar svettning från hela kroppen genom att blockera en receptor på svettkörtlarna. Biverkningar är vanliga och inkluderar muntorrhet, synnedsättning, buksmärta och kognitiv påverkan med ökad risk för demens.

 

Vad kostar det?

Läkarkonsultationen inför behandlingen är kostnadsfri. Priset för svettbehandlingen hittar Du här (klicka)

 

Går läkemedlet under högkostnadsskyddet?

Läkemedlet går under högkostnadsskyddet. Du max betalar 2250 kr per år för receptbelagda mediciner. Om Du gör fler behandlingar under året får Du ut medicinen till ett lägre pris, alternativt kostnadsfritt, eftersom Du kommer upp i maxbelopp. Barn och ungdomar under 18 år betalar inte för läkemedel som skrivs ut på recept.

 

Var kan jag hämta ut läkemedlet?

Läkemedel till svettbehandlingen kan hämtas ut på Svea Apotek, mitt emot Handelshögskolan på Sveavägen 94. Det går också att beställa läkemedlet till Ditt hemapotek. OBS medicinen är en kylvara! Därför ber vi Dig gå direkt till kliniken när Du hämtat ut medicinen. Svettkliniken Stockholm har ett samarbete med Svea Apotek. Det innebär att Ditt läkemedel alltid finns i lager där. Vi har valt att samarbeta med Svea Apotek eftersom de ger personlig och snabb service. Du slipper långa köer och väntetid. Personalen har god kunskap om läkemedlen som vi använder på Svettkliniken, och lång yrkeserfarenhet som farmaceuter.

Öppettider på Svea Apotek:

Måndag till fredag kl 08-19

Lördag till söndag kl 10-17

 

Hjälper behandlingen alla som har överdriven svettning

En hyperhidrosbehandling med injektioner av läkemedel i huden har i större studier visat effekt hos 90-95 % av deltagarna. En reduktion av svettningen har i studier rapporterats till så mycket som 99 %. Många av våra patienter berättar att de slutas svettas helt efter behandlingen.

 

Vilka garantier har jag för behandlingseffekt?

Även om behandlingen har god effekt hos nästan alla som svettas mycket finns inga garantier.