Att svettas extremt mycket är inte normalt. Det är sjukligt. Därför är hyperhidros, överdriven svettning, klassat som en sjukdom. Studier visar att var 20:e svensk lider av sjukdomen. Att svettas mycket är stigmatiserat. Det är inget man vill prata om. Det är genant. Pinsamt. Inte socialt accepterat. Därför är det många som inte heller söker vård för sina svettningar. Vårdstatistiken är fylld av ett stort mörkertal.

  • Okunskap bland vårdgivare
  • Osäkra svar
  • Socialt handikapp

Okunskap bland läkare

Hyperhidros är en medicinskt underskattad diagnos. Endast begränsad vård erbjuds inom Landstinget. Många läkare vet inte ens om att de kan remittera patienten till specialister på svett. Okunskapen är inte bara stor hos läkare utan även hos allmänheten. Som tur är finns det privata kliniker som är specialiserade på sjukdomen och behandlar den på rätt sätt. Bland annat Svettkliniken Stockholm.

Vi har frågat patienter vad husläkaren sagt om anledningen till svettningen. Många har fått höra att svettningen beror på stress eller psykisk ohälsa. Men alla våra patienter känner inte igen sig. De upplever inte att de har panikångest eller andra psykiska besvär. Unga patienter har fått höra att svettningen kommer avta efter puberteten och äldre kvinnor att de kommer sluta svettas efter klimakteriet. Hyperhidros kan bero på könshormoner, men så är inte fallet för de som fortsätter att svettas mycket efter 25 års ålder, och för de kvinnor som hade besvärande svettning redan innan klimakteriet. Varannan patient berättar att läkaren på vårdcentralen bara viftade bort problemet med svettningen. Nonchalerade de facto att personen faktiskt lider av besvären.

Ett socialt handikapp

Att svettas mycket är ett socialt handikapp. Att gå på fester, middagar eller möten där man måste hälsa, presentera sig och ta i hand är orimligt när svetten bara rinner och rinner. Att ha ett förhållande är inte att prata om. ”Hur länge kommer jag lyckas dölja svettningen? Kommer hen förstå eller tycka att jag är äcklig? Vad ska jag säga?” Många är rädda att andra i omgivningen ska se att de är svettiga, eller känna att de luktar illa. Personer med hyperhidros lägger så mycket tid på att dölja svettningen att de presterar sämre i skolan och på arbetet. Sjukdomen leder ofta till nedstämdhet, depression och isolering. Om du lider, vänd dig till oss på Svettkliniken Stockholm. Det finns en effektiv behandling med läkemedel som stoppar svettningen. Vi kan hjälpa dig.