Många vet inte att det är skillnad mellan en deodorant och en antiperspirant, och kallar alla varianter för deodoranter. En deodorant innehåller ämnen som absorberar de luktproducerande bakterierna på hudytan, eller ämnen som ger långsam fortplantning och bakterietillväxt. På så sätt stoppar deodoranten svettlukten. En antiperspirant kan däremot stoppa mängden svett som kommer ut. Med det sagt kan en antiperspirant inte förhindra mängden som produceras. Har man en kraftigt, överdriven svettproduktion upphör inte svettningen helt.

För dig med känslig hy

Flera deodoranter och antiperspiranter innehåller doftämnen som maskerar svettlukten. En del personer är allergiska mot dessa. Du som har eksem eller atopisk dermatit bör undvika produkter med parfym eller alkohol. Många deodoranter och antiperspiranter innehåller alkohol för att torka snabbare.

  • Undvik produkter med allergener, särskilt doftämnen och alkohol.
  • Applicera inte produkten på nyrakad hud.
  • Testa först på ett litet område för att se hur din hud reagerar. Helst på undersidan av armen.
  • Om huden blir röd, fjällande eller flagnar bör du inte använda den.

Allergiska reaktioner behöver inte uppstå direkt. En del kan komma efter en månads användning. Om det plötsligt börjar klia eller svida i armhålan ska du inte fortsätta applicera deodoranten eller antiperspiranten. I svåra fall uppstår röda knottror eller blåsor som vätskar. Badda det drabbade området med alsolsprit och använd löst åtsittande tröjor tills huden läkt.

Bästa utgåvan

Både deodoranter och antiperspiranter kommer i olika utgåvor. De i sprayform torkar snabbt och bekväma att använda. Stick är en stor appliceringsyta och kan vara bättre för de som har kraftig svettning. Roll-on är enkla att använda och dryga. En flaska håller länge. Maximum Protection är en deodorant och antiperspirant i krämform. Den återfuktar huden.

Vad är bäst för mig? Ibland får man helt enkelt pröva sig fram. Själv använder jag en antiperspirant i roll-on form. Jag har använt samma tillverkare i 20 år. Med det sagt menar jag inte att det inte finns bättre alternativ. Det finns säkert andra produkter som är minst lika bra. Om man provat flera varianter och inte fått tillräckligt bra skydd för att känna sig säker på att 1) inte lukta svett och 2) inte få stora svettfläckar på tröjan, finns det medicinska lösningar. Med hjälp av läkemedelsinjektioner eller miraDry (mikrovågor) kan man reducera eller helt eliminera svettningen och lukten. Ta reda på mer genom att läsa vidare om behandlingarna. Svettkliniken är ledande på dessa.