Det finns en hel industri när det kommer till deodoranter mot svett. Vilken är mest effektiv? Vad är skillnaden mellan produkterna? Är priset det samma? Svettkliniken Stockholm har undersökt vad som finns på marknaden.

  • Deodoranter
  • Antiperspiranter med och utan aluminiumklorid
  • Prisskillnader

Minska svett och svettlukt

Deodoranter är framställda för att stoppa svettlukten i armhålan. De bekämpar eller neutralisera odören. Antiperspiranter innehåller aluminium. De blockerar svettkörtlarnas utförsgångar på huden, så att svetten inte kan komma ut lika lätt. För personer som svettas lite i armhålan (mest när de tränar) räcker det oftast med att använda en deodorant. De innehåller olika dofter. Flera parfymtillverkare framställer deodoranter som matchar med parfymen, dvs innehåller samma doft. Till exempel Giorgio Armani, Hugo Boss och Zlatan Sport. Priset bli sex gånger så dyrt jämfört en deo eller antiperspirant från Nivea eller Rexona i matbutiken.

Receptfri behandling

För personer som har mer än normal armsvett rekommenderas i första hand antiperspiranter med aluminiumklorid. Dessa finns att köpa receptfritt på apotek. Till exempel Absolut Torr, Stop 24 eller Bats. Produkterna kostar ca 60 kr och är första steget i behandlingen mot hyperhidros, överdriven svettning. Inga andra (starkare) läkemedel skrivs ut av läkare förrän man har provat en av dessa. Vanliga biverkningar är eksem, sår, sveda eller klåda i armhålan, särskilt om man använder produkten ofta.

Svettas man väldigt mycket, utan fysisk ansträngning, kan man prova en antiperspirant från SweatStop. Den håller upp till 72 h. Kostnaden är dock lite större, runt 300 kr. Du bör undvika att raka armhålan två dygn innan och upp till 12 h efter användning.

För känslig hy

Om man har känslig hy och fått biverkningar när man använt produkterna på apoteket, kan man prova IXAL. Produkten är framtagen för personer som svettas överdrivet mycket i armhålan och har sjukdomen hyperhidros. IXAL innehåller inte aluminiumklorid. Den innehåller istället fettsyror som reducerar och normaliserar svettningen utan att täppa till svettkörtlarnas utförsgångar i huden. Produkten ska undvikas på sår. Raka därför inte armhålan direkt före applicering. IXAL kostar ca 300 kr.

Funkar inte någon deodorant eller antiperspirant kan en svettbehandling göras. Med läkemedelsinjektioner i huden kan svetten stoppas helt.