Hur mycket vi svettas om händerna är individuellt. För en del droppar och rinner svetten från handflatorna, andra blir blöta, medan en del av oss bara bli lite fuktiga. Hur mycket man svettas beror på hur många signaler nervsystemet skickar ut till svettkörtlarna, och hur mottagliga svettkörtlarna är för dessa signaler.

 

  • Social begränsning
  • Lösningen
  • Säker vård

Svett är ett socialt handikapp

Att svettas mycket om händerna är ett socialt handikapp som påverkar självfärstroendet och livskvaliteten. Man blöter ner tangentbord och papper. Man undviker situationer där man måste ta ha någon i hand, och ägnar mycket tid åt att torka och gömma händerna. Föräldrar med mycket handsvett använder tyg mellan sig och sitt spädbarn, så att de inte ska kyla ner barnet. Ett vanligt symtom vid palmar hyperhidros, dvs handsvett är att händerna bli kalla. Ett annat symtom är att fingrarna svullnar av vätskan.

 

Lösning finns

Det går att bli av med handsvetten. Inte permanent, men man kan bli svettfri i flera månader med hjälp av injektioner i huden. Det finns flera läkemedel som kan injiceras. På sjukhus och specialistmottagningar används två sorter. Båda har god effekt mot svettning, men liten påverkan på muskulatur. Man vill bli svettfri, men inte muskelsvag i händerna en längre tid.

 

Effektiv behandling

Efter behandlingen blir Du torr om händerna. Du slutar svettas på området där injektionerna givits bara efter några dagar. Händerna blir inte kalla lika fort, och svullnaden minskar efter några veckor. Ringar kan sitta lösare under en period, när fingrarna blir smalare.

Behandlingen går fort. På Svettkliniken Stockholm får endast legitimerad sjukvårdspersonal med lång erfarenhet behandla händer. Säkerheten går före allt. Patienten måste känna sig trygg för att kunna slappna av. Till skillnad mot vården som ges på skönhetskliniker, erbjuds alltid bedövning och smärtlindring på Svettkliniken Stockholm. Vi är en specialistmottagning med kompetens och alla resurser som behövs om patienten skulle drabbas av en överkänslighetsreaktion eller annan biverkning. Läs mer här.