Förstahandsvalet för överdriven svettning är aluminiumklorid. När man kliver in på apoteket säger expediten att man ska prova en deodorant, spray eller kräm med aluminiumklorid mot svettningen. Ingen förvarnar om biverkningarna, och inte sällan är de ganska jobbiga.

  • Vanliga biverkningar
  • Svettreduktion dagen därpå
  • Duration

Hur mycket ska man stå ut med för att bli svettfri?

Vi pratar vinst vs förlust. Innan vi börjar prata biverkningar ska det framhållas att det finns personer som har god effekt av produkter med aluminiumklorid. De får en svettreduktion utan biverkningar. Det ska också framhävas att sådana produkter måste provas innan man får göra en injektionsbehandling med läkemedel i huden mot svettningen. Läkaren får annars inte skriva ut medicinen. Svettbehandling blir avsevärt mycket dyrare då.

Vanliga biverkningar av aluminiumklorid

För att återgå till vanliga biverkningar. Svettkliniken Stockholm får ofta höra hur produkterna svider, sticker, bränner och hettar. Huden blir röd och extremt torr. Jobbigt torr. Huden kan börja också börja flagna. Jag kommer aldrig glömma en patient som använde aluminiumklorid mot ryggsvett nästan varje dag, i över ett års tid. Huden flagnade och var illröd. Patienten hade utvecklat eksem och fick behandlas med kortison.

Svårt att sova av svettreducerande deodoranter och krämer

Många berättar att de har svårt att sova när de applicerar aluminiumklorid mot armsvett. Tanken är att produkten ska verka under natten, och tvättas av på morgonen. Om man får en biverkning ska man inte fortsätta med aluminiumklorid varje dag. Om man inte upplever att svettningen reduceras finns det heller ingen anledning att fortsätta. Då är det bättre att göra en behandling med läkemedelsinjektioner mot hyperhidros. Läkemedlet injiceras i huden och sätter en blockad för svettningen. Du blir svettfri en längre tid och slipper biverkningarna.