Nästan alla måste använda deodorant dagligen sedan puberteten. Det finns en uppsjö av deodoranter. Frågan är vilken man ska välja? Du som har känslig hy ska välja en deodorant som inte innehåller alkohol eller parfym. Ett problem som då uppstår är om man vill matcha sin deo med sin parfym. Många märken som Dior och BOSS har samma parfymdoft i sin deodorant.

  • Skillnaden mellan deodorant och antiperspirant
  • Biverkningar
  • Andra lösningar

Skillnad mellan deo och antiperspirant

Deodorant är en hygienartikel framtagen för att stoppa svettlukt i armhålan. En antiperspirant är däremot en produkt som även förhindrar svettning. Antiperspiranter innehåller aluminium. Föreningar av aluminium bildar salter som drar ihop hudens utförsgångar, porer, så att svett inte kan komma ut.

Vad rekommenderas?

Prova i första hand en antiperspirant som Rexona och Nivea mot armsvett. Den innehåller aluminiumklorhydrat. Om den inte ger tillräcklig effekt mot svettningen, kan något starkare behövas. En antiperspirant som innehåller mer aluminiumklorid. På apoteken säljs antiperspiranter med aluminiumklorid receptfritt. Till exempel Absolut Torr, Stop 24 och Bats. Dessa produkter bör undvikas på nyrakad hud eftersom det kan leda till irritation, rodnad och sveda. En del får eksem och klåda pga en inflammation i svettkörtlarna. Inflammationen uppstår när utförsgångarna täpps till. Man kan också vara allergisk mot aluminium och få kontakteksem när man använder antiperspiranter. Får man kraftig rodnad, sveda eller klåda bör man inte använda produkter med aluminiumklorid dagligen.

Lösningen för känslig hy

Har du mycket känslig hud, men också rikliga svettningar, kan du prova IXAL (SweatStop). Den är framtagen för personer med hyperhidros, överdriven svettning. Deodoranten innehåller inte aluminium utan en kombination av fettsyror i Fatty Acid Group. När man svettas rikligt sker en tömning av hudens fettsyror. Genom att återställa hudens balans och motståndskraft med just fettsyror kan svettningen minska. De hjälper till i återuppbyggnaden av cellernas yttersta membran. En flaska på 50 ml kostar närmare 300 kr och en på 100 ml närmare 500 kr. Mycket pengar för en deo. Vårt tips är att du provar dig fram. Den bästa deodoranter behöver inte nödvändigtvis vara den dyraste.

Om ingen antiperspirant eller deodorant fungerar, rekommenderar vi nästa steg i behandlingstrappan. Det är en injektionsbehandling i huden. Läs gärna mer om svettbehandling på vår hemsida.