Behandling mot svett i armhålorna

Att svettas mycket under armarna kan orsaka svårigheter i arbetslivet och andra sociala sammanhang. Hyperhidros och axillär svettning kan starkt reducera livskvaliteten, men det behöver inte vara så. Det finns behandling mot kraftig svettning i armhålorna. Svettkliniken Stockholm behandlar axillär svettning med botox. Behandlingen ger god effekt. För de flesta upphör svettningarna i det närmaste helt efter 3-7 dagar. Effekten av svettbehandlingen brukar hålla effektivt i 3-12 månader. Du behöver alltså inte lida av blöta svettfläckar på skjortan eller tröjan.

Boka tid

Hyperhidrosbehandling armsvett behandling Stockholm

Orsaker till axillär svettning

Svettning är en naturlig funktion. Svettkörtlar finns över nästan hela kroppsytan, och vi har speciellt många i armhålan som gör att vi svettas mycket under armarna. Svettning hjälper oss att kyla ned kroppen och hålla en stabil kroppstemperatur. När temperaturen når en viss nivå skickas signalsubstanser ut från hjärnan via nervändsluten till svettkörtlarna för att stimulera dessa till svettning. De som har hyperhidros, överdriven svettning, har inte fler eller större svettkörtlar. De har dock en ökad utsöndring av signalsubstanser.

Orsaken till hyperhidros är inte känd. Ofta debuterar symtomen i puberteten när hormoner börjar påverkar svettkörtlarna. Det är vanligt att någon släkting också har liknande besvär med hyperhidros. Hyperhidros är ärftligt.

Besvär av svettning i armhålorna

Svett i armhålan orsakar generande fläckar på kläderna och inte sällan dålig lukt. De som svettas mycket under armarna klär sig ofta bara i svart eller vitt, har ett extra lager (en extra tröja) på sig och har nästan alltid med sig flera ombyten. Tröjor och skjortor som sitter tajt undviks eller täcks av kavaj. Många personer med axillär svettning får ett förändrat rörelsemönster och går med armarna ut från kroppen. Kraftig svettning i armhålorna kan innebära svårigheter i arbetslivet och andra sociala sammanhang. Att svettas mycket under armarna kan ha allvarliga psykosociala konsekvenser och starkt reducera livskvaliteten. Med behandling mot axillär svettning kan du slippa vara orolig över oönskad och överdriven svettning.

Botox mot svett i armhåla

Förstahandsvalet mot svett i armhålan är lokala medel med aluminiumklorid. Om dessa bränner, hettar, svider eller inte ger önskad eller tillräcklig effekt rekommenderas behandling med botulinumtoxin. Svettkliniken Stockholm utför behandling med botox mot axillär svettning. Effekten är god och uppnås bara några dagar efter att injektionerna givits i huden. En del patienter blir snustorra under flera månader, medan andra får en kraftig reduktion av svettningen. En botox behandling är aldrig permanent. Hur länge effekten varar beror på hur snabbt patientens immunförsvar bryter ned blockaden. När effekten avtagit får en ny behandling med botox genomföras.

Innan svettbehandlingen

Du behöver inte raka armhålorna innan behandlingen. Om Du ändå vill göra det rekommenderar vi att Du gör det dagen innan för att minska risken för infektion. Du kan använda deodorant på behandlingsdagen. Sjuksköterskan som utför behandlingen kommer dock desinficera axillerna innan injektionerna ges. Det innebär att Du inte har något skydd av deodoranten efter behandlingen. Du får applicera en detta när Du vill efter behandlingen.

Under svettbehandlingen

Behandlingen av hyperhidros genomförs med mikroinjektioner av botulinumtoxin typ A. Denna sort har bäst effekt i armhålorna. Injektionerna med botox ges med insulinsprutor. Dessa har en mycket tunn nål och gör därför inte särskilt ont. Injektionerna ges ytligt i huden enligt ett rutnät. Behandlingen går fort. De flesta patienterna väljer därför att genomföra svettbehandlingen utan bedövning.

Om Du är stickrädd eller mycket smärtkänslig kan Du lägga en bedövningskräm i området. Du applicerar själv ett tjockt lager av EMLA eller Tapin en timme innan behandlingen, och täcker armhålan med ett vattentätt plåster som Du kan få av oss innan. Bedövningskrämen finns att köpa receptfritt på apoteket.

Efter svettbehandlingen

Samma dag som svettbehandlingen gjorts är det bra om Du undviker träning med kraftig fysisk aktivitet, sauna och varma bad. Efter ett par dagar (och upp till några veckor) kan huden blir mycket torr. Smörj med mjukgörande kräm och undvik deodorant då de torkar ut huden ännu mer.

Biverkningar av botox och injektioner i armhålorna

Biverkningar av en svettbehandling är mycket sällsynta. Om biverkningar skulle uppstå är de oftast lokala och alltid övergående. I armhålorna kan små blåmärken synas från injektionerna. Blåmärkena försvinner efter ett par dagar. Kompensatorisk svettning på annan kroppsdel är mycket ovanlig efter behandling av armhålor. Om Du skulle börja svettas mer på ett annat ställe på kroppen, är det bara tillfälligt. Den kompensatoriska svettningen försvinner isåfall när svettningen i armhålorna kommer tillbaka.

Boka tid

Du är välkommen att boka tid direkt för en kostnadsfri konsultation eller behandling.

Boka tid

Hitta till oss