Svettas du mycket under armarna? Bli fri från armsvett med svettbehandling

 

Att svettas mycket under armarna kan orsaka svårigheter i arbetslivet och i sociala sammanhang. Svettning under armarna kan starkt reducera livskvaliteten, men det behöver inte vara så. Svettkliniken behandlar armsvett med btx i armhålorna eller miraDry. Båda behandlingarna ger god effekt.

Efter injektionsbehandling med btx upphör armsvetten i det närmaste helt efter 3-7 dagar. Effekten av behandlingen brukar hålla effektivt i 3-12 månader. Efter miraDry behandling får man en omedelbar och permanent reduktion av armsvetten. Du behöver alltså inte lida av svettlukt eller svettfläckar under armarna. Skjortan eller tröjan förblir torr.

armsvett

Orsaker till armsvett

Svettning är en naturlig funktion. Svettkörtlar finns över nästan hela kroppsytan, och vi har många i armhålan som gör att vi svettas mycket under armarna. Svettning hjälper oss att kyla ned kroppen och hålla en stabil kroppstemperatur.

När temperaturen når en viss nivå skickas signalsubstanser ut från hjärnan via nervändsluten till svettkörtlarna för att stimulera dessa till svettning. De som har hyperhidros, överdriven svettning, har inte fler eller större svettkörtlar. De har dock en ökad utsöndring av signalsubstanser.

Orsaken till hyperhidros är inte känd. Ofta debuterar symtomen i puberteten när hormoner börjar påverka svettkörtlarna. Det är vanligt att någon släkting också har liknande besvär med hyperhidros. Hyperhidros är ärftligt.

Besvär av armsvett

Armsvett orsakar svettfläckar på kläderna och inte sällan illaluktande svett i armhålan. De som svettas mycket under armarna klär sig ofta bara i svart eller vitt, har ett extra lager kläder på sig och har nästan alltid med sig flera ombyten. Tröjor och skjortor som sitter tajt undviks eller täcks av kavaj.

De som har armsvett och luktar svett i armhålan kan uppleva svårigheter i arbetslivet och i andra sociala sammanhang. Armsvett kan ha allvarliga psykosociala konsekvenser och reducera livskvaliteten.

Med behandling mot svett under armarna slipper du vara orolig över oönskad och överdriven svettning.

Behandling mot svett i armhålan

Vanlig deo mot svett påverkar inte svettningen, men kan reducera lukten. Många berättar att de ändå luktar svett trots deodorant.

Förstahandsvalet för att stoppa svett under armarna är antiperspirant med aluminiumklorid. Om dessa bränner, hettar, svider eller inte ger önskad eller tillräcklig effekt rekommenderas injektionsbehandling med btx i armhålorna, eller miraDry.

Svettkliniken utför svettbehandling mot armsvett. Efter en injektionsbehandling med btx uppås effekt efter några dagar. En del patienter blir snustorra under flera månader, medan andra får en kraftig reduktion av svettningen. Btx i armhålorna är inget botemedel mot svettning. Hur länge effekten håller beror på hur snabbt ditt immunförsvar bryter ned läkemedlet. När effekten avtagit får en ny behandling med btx genomföras i armhålorna.

En miraDry behandling ger omedelbar och permanent svettreduktion.

Innan svettbehandlingen

Innan behandling finns vissa skillnader som är bra att veta. Dessa skiljer sig mellan injektionsbehandling och miraDry.

 

Att tänka på innan injektionsbehandling:

  • Du behöver inte raka armhålorna innan behandlingen. Om du ändå vill göra det rekommenderar vi att du gör det dagen innan för att minska risken för infektion.
  • Du kan använda deodorant på behandlingsdagen. Sjuksköterskan som utför behandlingen kommer dock tvätta bort och desinficera armhålorna innan injektionerna ges. Det innebär att du inte har något skydd av deodoranten efter behandlingen. Du får applicera deo när du vill efter behandlingen.
  • Kom ihåg att hämta ut medicinen direkt innan behandlingen. Läkemedlet finns att hämta ut på Svea Apotek, mitt emot Handelshögskolan, på Sveavägen 94. De har öppet vardagar 08-19.

 

Att tänka på innan miraDry behandling:

Under svettbehandlingen

Under injektionsbehandling:

Behandlingen av hyperhidros genomförs med mikroinjektioner av btx i armhålorna. Läkemedlet ger bra effekt i armhålorna.

Injektionerna ges med insulinsprutor. Dessa har en mycket tunn nål. Vi sticker ytligt i huden enligt ett rutnät. Behandlingen går fort. De flesta patienterna väljer därför att genomföra svettbehandlingen utan bedövning.

Om Du är stickrädd eller mycket smärtkänslig kan du lägga på en bedövningskräm i området. Du applicerar själv ett tjockt lager av krämen en timme innan behandlingen, och täcker armhålan med ett vattentätt plåster som du kan få av oss innan. Bedövningskrämen finns att köpa receptfritt på apotek.

 

Under miraDry behandling:

Läs här

Efter svettbehandlingen

Efter injektionsbehandling:

Samma dag som svettbehandlingen med BTX i armhåla gjorts är det bra om du undviker träning med kraftig fysisk aktivitet, sauna och varma bad. Efter ett par dagar (och upp till några veckor) kan huden bli extra torr. Smörj med mjukgörande kräm och undvik deodorant då de torkar ut huden ännu mer.

 

Efter miraDry behandling:

Läs här

Biverkningar av svettbehandling i armhålan

Biverkningar av injektionsbehandling:

Biverkningar av en svettbehandling med BTX i armhålorna är mycket sällsynta. Om biverkningar skulle uppstå är de lokala och alltid övergående. I armhålorna kan små blåmärken synas från injektionerna. Blåmärkena försvinner efter ett par dagar. Kompensatorisk svettning på annan kroppsdel är mycket ovanlig efter behandling av armhålor. Om Du skulle börja svettas lite mer på ett annat ställe på kroppen, är det bara tillfälligt.

 

Biverkningar efter miraDry behandling:

Läs här

 

Nyttig information:

1177 om överdriven svettning

Internetmedicin om hyperhidros

Hyperhidrosföreningen