Låt oss utreda vad en antiperspirant är och vilket uppdrag antiperspiranten har. De säljs i mängder i butikerna, i olika flaskor och med olika dofter. Konkurrensen mellan märken är stor på marknaden. Reklam säger att svettningen kommer reduceras eller till och med stoppas vid användning. Även svettlukten kommer försvinna.

  • Så fungerar aluminiumklorid
  • Varierat resultat
  • Vetenskapliga studier

Innehåll och funktion

En antiperspirant innehåller aluminiumklorid eller aluminiumklorhydrat i olika halter. När dessa salter kommer i kontakt med fukt på hudytan (dvs lite svett) skapas gelépluggar. Gelépluggarna blockera porerna. De hindrar svetten från att komma ut. Gelén löses upp när huden förnyar sig, eller när vi duschar eller badar.

En del antiperspiranter innehåller alkohol. Detta för att medlet ska torka fortare. En del flaskor kan också innehålla antimikrobiella ämnen som angriper bakterierna på hudytan som orsakar svettlukt. Många bra funktioner i en produkt med andra ord.

Långvarig effekt till annat pris

Frågan är då om det är möjligt att förbli svettfri en längre tid med en antiperspirant? Hur länge en antiperspirant fungerar beror främst på mängden aluminiumklorid. På apoteken säljs produkter som Absolut Torr, Stop 24 och Sweat Stop. De innehåller en högre halt salter. Tyvärr medför produkter med ökad salthalt ofta biverkningar som sveda, sprucken hud (extrem torrhet), rodnad, utslag eller eksem.

Dricksvatten och grödor farligare än antiperspiranter

Det finns inga vetenskapliga studier som visar att de verksamma substanserna i en antiperspirant är skadliga för kroppen eller hälsan. Aluminium är ett grundämne som återfinns i både dricksvatten och grödor. Vi får i oss mer aluminium via mat och vatten, än vad vi får av kosmetiska produkter. Personer med känslig hy ska dock vara medvetna om att de kan få hudirritation, eftersom produkterna ofta har ett pH-värde runt 4. Var noga med att smörja armhålorna med återfuktande kräm då och då, och låt huden vila från produkten under natten. God hygien är naturligtvis också nödvändig.

På Svettkliniken kan vi hjälpa dig om antiperspiranten inte ger ett fullgott skydd. Vi utför medicinska behandlingar med läkemedel eller mikrovågor miraDry. Boka en kostnadsfri konsultation, så får du hjälp och rådgivning av specialistläkare.