Att svettas är egentligen världens mest naturliga sak. Alla svettas. Svett har en viktig funktion att kyla ner kroppen. Att svettas överdrivet mycket är dock inte nödvändigt. Hyperhidros kallas tillståndet när kroppen, på en eller flera ytor, producerar extremt mycket svett. Anledningen till överproduktionen är att nerver skickar ut för många signaler till svettkörtlarna i området, så att de producerar onödigt mycket svett.

  • Fantomsvettning
  • Behandling
  • Överkänslighet

Fantomsvett – spöksvett

När patienter som lidit en längre tid äntligen får behandling på Svettkliniken drabbas de många gånger av något som kallas för fantomsvettning. De tar sig ofta på området med handen för att känna om det verkligen är torrt.  ”Nu har jag sprungit till bussen, nu borde det droppa ansiktssvett.” Andra stoppar in handen i armhålan för att känna efter om de verkligen är torra från armsvett. Efter några veckor slappnar personen av, när hen upptäcker att huden och håret är torrt i alla lägen. Det tar lite tid innan man litar på effekten. Att man inte kommer börja svettas i en olämplig situation.

Läkemedelsbehandling

En svettbehandling kan utföras på olika sätt. På Svettkliniken utförs den endast av legitimerad sjukvårdspersonal. De ger ytliga injektioner i huden med ett läkemedel som stoppar svettningen. Effekten är dock inte permanent, utan håller i allt från 3-12 månader. En del personer har effekt längre än så. Det vanliga är att man blir snustorr under några månader. Därefter börjar svettningen gradvis komma tillbaka. Man blir då fläckvis fuktig på olika delar i området som behandlats. Det kan även vara så att man svettas jättemycket en dag och sedan ingenting dagarna därpå. Effekten av läkemedlet ebbar med andra ord ut.

Nolltolerans mot svettning

En del person får panik när de upptäcker att det blir lite fuktiga. De har vant sig vid att alltid vara torra. På grund av sin sjukdom, och rädslan för att få tillbaka extrem svettning, har de utvecklat nolltolerans. De är helt anti svett. Viktigt att komma ihåg är att det tar några veckor (upp till flera månader) innan effekten försvunnit helt. Man behöver inte genast göra en ny behandling. Hur lång tid processen tar beror på immunförsvaret, dvs hur fort immunförsvaret bryter ned blockaden för svettningen.

Överkänslighet mot svett är något alla med hyperhidros måste jobba på. Man måste skilja på normal och onormal svettning. Att svettas lite är normalt. Behandlingen gör dig svettfri, och visst är kontrasten fantastisk. Men att inte svettas alls är inte ett normalt tillstånd. Här vill tilläggas att det är ofarligt att inte svettas på ett begränsat område, och att det är väldigt lätt att vänja sig vid att alltid vara torr.