Aluminiumklorid är första steget i en svettbehandling. Substansen finns i olika produkter som kan köpas receptfritt på apotek, bland annat som antiperspirant och kräm. Fråga efter Absolut Torr, Stop 24, Bats eller Sweatstop på ditt apotek.

Hur fungerar aluminiumklorid?

Aluminiumklorid blockerar svettkörtlarnas utförgsgångar så att svett inte kan komma ut på hudytan. Blockaden varar i några timmar, upp till ett dygn. Alla får inte effekt av aluminiumklorid. Andra har effekt, men får också tuffa biverkningar. Den passar bäst att använda mot armsvett.

Vanliga biverkningar av produkter med aluminiumklorid:

  • Extrem torrhet, sprickor i huden
  • Rodnad och sveda
  • Sår
  • Eksem

Så här använder du en antiperspirant, kräm eller spray med aluminiumklorid:

  1. Applicera på kvällen. Låt vätskan eller krämen torka.
  2. Använd sängkläder som du inte är rädd om. Vätska eller krämen kan orsaka fläckar och missfärgning som inte går bort i tvätten.
  3. Tvätta av aluminiumkloriden med tvål och vatten på morgonen. Du bör nu vara torr i flera timmar.

Billigare i slutändan

Får man biverkningar bör man inte fortsätta med aluminiumklorid. Då är det bättre att göra en svettbehandling med läkemedelsinjektioner i huden. Anledningen till att man måste prova aluminiumklorid först, bottnar i att läkare inte får skriva ut botulinumtoxin på recept annars. Behandlingen blir avsevärt mycket dyrare i sådant fall.

Behandling varsomhelst närsomhelst

Andra fördelar med aluminiumklorid är att behandlingen kan påbörjas var man vill och när man vill. Den är inte heller så dyr. En antiperspirant med aluminiumklorid kostar ca 60 kr. En injektionsbehandling mot hyperhidros kan endast utföras av legitimerad sjukvårdspersonal på kliniker. Den är mycket dyrare men håller å andra sidan i flera månader.

Mängden svett påverkar resultatet

Hur bra produkter med aluminiumklorid fungerar beror kanske främst på graden av svettning. En del personer svettas så mycket och så ofta att det är svårt att applicera antiperspiranten. Den rinner bara av. Likaså kan krämen rinna av från handflator med handsvett eller fotsulor med fotsvett innan den hunnit torka och börjat verka.