Behandling mot handsvett

Handsvett kan påverka det sociala och yrkesmässiga livet negativt då det kan upplevas som ett tecken på nervositet. Hyperhidros med svettiga händer reducerar för vissa livskvaliteten, men det behöver inte vara så, det finns nämligen effektiv och snabb behandling att tillgå.

Hos oss på Svettkliniken Stockholm behandlar vi handsvett med botox. För de flesta som behandlats upphör svettning på det närmaste helt efter 2-4 dagar och effekten av en hyperhidros behandling med botox mot handsvett brukar att hålla i 4-6 månader. Om du har problem med handsvett och vill boka tid för konsultation och/eller behandling är du varmt välkommen. Enklast bokar du via Boka Direkt.

Boka tid

Behandling mot handsvett hyperhidros

Orsaker till handsvett

Svettning är en naturlig funktion. Svettkörtlar finns över nästan hela kroppsytan och det finns speciellt många på handflator och fingrar. Detta är för att en lagom mängd svett från händerna är viktigt för att få ett bra grepp. Annars på kroppen hjälper svettning oss att kyla ned och hålla en stabil kroppstemperatur. När temperaturen når en viss nivå skickas signaler från hjärnan ut genom nerverna till svettkörtlarna för att stimulera till svettning. Stress, oro och fysisk träning kan också stimulera till svettning. De som har hyperhidros eller svettiga händer har inte fler eller större svettkörtlar men får för mycket signaler från hjärnan och nervändorna som stimulerar svettkörtlarna.

Orsaken till hyperhidros är inte känd. Ofta debuterar symptomen i puberteten då hormoner påverkar svettkörtlarna. Det är vanligt att någon släkting också har liknande besvär med hyperhidros och svettas mycket.

Besvär vid handsvett

Svettiga händer gör att det känns svårt att hälsa eller ta i andra människor. Handsvett gör att man lämnar fläckar på datormus, tangentbord och dokument vilket kan kännas pinsamt. Med svettiga händer är det lättare att tappa saker då man får ett dåligt grepp. Sammantaget medför detta svårigheter i arbetslivet och andra sociala sammanhang. Handsvett kan ha allvarliga psykosociala konsekvenser och starkt reducera livskvaliteten. Med behandling kan man slippa vara orolig över att svettas mycket.

Botox mot handsvett

Förstahandsvalet mot handsvett är lokala medel med aluminiumklorid. Om denna behandlingen inte har hjälpt tillräckligt mot att svettas mycket från händerna och man fortfarande upplever att svettiga händer påverkar det sociala eller yrkesmässiga livet negativt bör svettbehandling med botox försökas. Svettkliniken Stockholm utför hyperhidros behandling mot handsvett. Botox gör att nervändorna som skall stimulera svettkörtlarna inte längre klarar att skicka ut signaler och därmed produceras inte svett längre. För dom flesta upphör närmast svettning efter 2–4 dagar. Effekten av botox mot handsvett brukar hålla i 4–6 månader. Efter detta får ny behandling med botox mot svett genomföras. Vid upprepade behandlingar förväntar man en ännu mer långvarig effekt.

Innan svettbehandling
Konsultation skall alltid genomföras innan svettbehandling. Under konsultationen går läkaren genom svettbehandlingen och recept utfärdas som man får hämta ut innan behandlingen. Då injektionerna kan vara lite smärtsamma rekommenderas att smörja in handflator och fingrar med ett tjockt lager lokalbedövande kräm 1 timme innan behandling. EMLA eller Tapin är alternativ som fås receptfritt på apoteket. På kliniken läggs ispåsar på händerna för nedkylning och en ännu större bedövningseffekt.

Under svettbehandling
Under hyperhidros behandling mot att svettas mycket från händer ges mikroinjektioner med botulinum toxin i handflator och fingrar. Injektionerna med botox mot svett ges med en mycket tunn nål. Behandling med tunn nål och lokalbedövning gör att obehaget inte blir så stort. Injektionerna genomförs med ett litet mellanrum som i ett rutnät och ca en droppe läggas på varje ställe. Svettbehandlingen tar ca 15-20 min.


Efter svettbehandling
Du kan leva som normalt direkt efter behandling med botox mot handsvett. Samma dag som svettbehandling är det bra att undvika aktiviteter som kan skapa en rodnad, t.ex. träning, sauna och varma bad. Undvik också massage över det behandlade området. På så sätt sprider inte botulinum toxin sig för mycket i huden. Huden kan vara något torr i ett par veckor efter hyperhidros behandling. Du kan då använda mjukgörande kräm.

Biverkningar vid behandling av handsvett med botox

Biverkningar från hyperhidros behandling är mycket sällsynta. Om biverkningar skulle uppstå är dom oftast lokala och alltid övergående. Eventuella biverkningar från botox mot handsvett inkluderar en övergående svaghet i ”pincettgreppet” i några veckor och att små blåmärken från injektionerna synas i några dagar. Man har inte mer svettning andra ställen efter hyperhidros behandling med botox mot handsvett.

Förut fanns möjlighet för hyperhidros patienter att göra svettbehandling kostnadsfritt i utlandet. Försäkringskassan täcker inte längre behandling med botox mot svett i utlandet.

Boka tid

Du är välkommen att boka tid direkt för en kostnadsfri konsultation eller behandling.

Boka tid

Hitta till oss