Behandling mot ansiktssvett

Ansiktssvett kan påverka det sociala och yrkesmässiga livet negativt, det kan kännas besvärligt och för vissa lite pinsamt. Hyperhidros med svettningar i ansiktet kan starkt reducera livskvaliteten för många, men det behöver faktiskt inte vara så. Det finns behandling mot ansiktssvett som både är snabb och effektiv.

Vi på Svettkliniken Stockholm behandlar svettningar i ansiktet med botox. För de flesta upphör svettning på det närmaste helt efter 2-4 dagar och effekten av en hyperhidros behandling med botox mot svett brukar att hålla i 4-6 månader. Är du intresserad av att boka tid för konsultation och/eller behandling? Boka en tid direkt!

Boka tid

Ansiktssvett behandling hyperhidros

Orsaker till svettning i ansiktet

Svettning är en naturlig funktion. Svettkörtlar finns över nästan hela kroppsytan och vi har speciellt många i ansiktet och panna. Svettning hjälper oss att kyla ned och hålla en stabil kroppstemperatur. När temperaturen når en viss nivå skickas signaler från hjärnan ut nerverna till svettkörtlarna för att stimulera till svettning. Stress, oro och fysisk träning kan också stimulera till svettning. De som har hyperhidros eller svettas mycket i ansiktet har inte fler eller större svettkörtlar men får för mycket signaler från hjärnan och nervändorna som stimulerar svettkörtlarna.

Orsaken till hyperhidros är inte känd. Ofta debuterar symptomen i puberteten då hormoner påverkar svettkörtlarna. Det är vanligt att någon släkting också har liknande besvär med hyperhidros och svettas mycket i ansiktet.

Besvär vid svettning i ansiktet

Att svettas mycket i ansiktet kan kännas pinsamt. Svettningar i ansiktet kan uppfattas som tecken på att man är osäker och nervös. Många vägrar att hålla presentationer eller tal eftersom det känns så påträngande. Droppar av svett från pannan kan svida i ögonen och lämna fläckar på tangentbord och dokument. Sammantaget medför detta svårigheter i arbetslivet och andra sociala sammanhang. Att svettas mycket i ansiktet kan ha allvarliga psykosociala konsekvenser och starkt reducera livskvaliteten. Med behandling kan man slippa vara orolig över att svettas mycket.

Botox mot svettning i ansiktet

Förstahandsvalet mot att svettas mycket i ansiktet är lokala medel med aluminiumklorid. Om denna behandlingen inte har hjälpt tillräckligt mot ansiktssvett och man fortfarande upplever att svettningar i ansiktet påverkar det sociala eller yrkesmässiga livet negativt bör svettbehandling med botox försökas. Svettkliniken Stockholm utför hyperhidros behandling mot ansiktssvett. Botox gör att nervändorna som skall stimulera svettkörtlarna inte längre klarar att skicka ut signaler och därmed produceras inte svett längre. För dom flesta upphör närmast svettning efter 2–4 dagar. Effekten av botox mot svettning i ansiktet brukar hålla i 4–6 månader. Efter detta får ny behandling med botox mot svett genomföras. Vid upprepade behandlingar förväntar man en ännu mer långvarig effekt.

Innan svettbehandling
Konsultation skall alltid genomföras innan svettbehandling. Under konsultationen går läkaren genom svettbehandlingen och recept utfärdas som man får hämta ut innan behandlingen. Då injektionerna kan vara lite smärtsamma rekommenderas att smörja in området som skall behandlas med ett tjockt lager lokalbedövande kräm 1 timme innan behandling. EMLA eller Tapin är alternativ som fås receptfritt på apoteket. På kliniken läggs på ispåsar för nedkylning och en ännu större bedövningseffekt.

Under svettbehandling
Under hyperhidros behandling ges mikroinjektioner med botulinum toxin i området som skall behandlas. Injektionerna med botox mot svett ges med en mycket tunn nål. Behandling med tunn nål och lokalbedövning gör att obehaget inte blir så stort. Injektionerna genomförs med ett litet mellanrum som i ett rutnät och ca en droppe läggas på varje ställe. Svettbehandlingen tar ca 15-20 min.


Efter svettbehandling
Du kan leva som normalt direkt efter behandling med botox mot svettning i ansiktet. Samma dag som svettbehandling är det bra att undvika aktiviteter som kan skapa en rodnad, t.ex. träning, sauna och varma bad. Undvik också massage över det behandlade området. På så sätt sprider inte botulinum toxin sig för mycket i huden. Huden kan vara något torr i ett par veckor efter hyperhidros behandling. Du kan då använda mjukgörande kräm.

Biverkningar vid behandling av ansiktssvett med botox

Biverkningar från hyperhidros behandling är mycket sällsynta. Om biverkningar skulle uppstå är dom oftast lokala och alltid övergående. Eventuella biverkningar från botox mot ansiktssvett inkluderar en övergående svaghet i att lyfta ögonbrynen och reduktion av rynkor. Detta kan hålla i ca 1-2 veckor. En annan biverkning som kan uppstå är att små blåmärken från injektionerna synas i några dagar. Man har inte mer svettning andra ställen efter hyperhidros behandling med botox mot att svettas mycket i ansiktet.

Förut fanns möjlighet för hyperhidros patienter att göra svettbehandling kostnadsfritt i utlandet. Försäkringskassan täcker inte längre behandling med botox mot svett i utlandet.

Boka tid

Du är välkommen att boka tid direkt för en kostnadsfri konsultation eller behandling.

Boka tid

Hitta till oss